Frans Fleer (tweede van links) speelt OldStars voetbal bij FC Meppel.
Frans Fleer (tweede van links) speelt OldStars voetbal bij FC Meppel. Foto: Hilda Knol

“Het draait om het plezier en de gezelligheid”

Sport

WOLVEGA – Je leven lang voetballen! Dat kan vanaf 2024 bij FC Wolvega. Bij de Friese club spelen al decennia lang jeugd en volwassenen, maar vanaf maandag 5 februari kunnen ook ouderen aan de bak. Op die dag introduceert de activiteitencommissie het OldStars voetbal. OldStars voetbal, in de volksmond ook wel bekend als Walking Football, is in Nederland een razend populaire- en snel groeiende spelvariant voor vrouwen 40+ en mannen 60+. Natasja Bolt van de activiteitencommissie en Frans Fleer vertellen er meer over. 

De 49-jarige Natasja is een voetballiefhebber pur sang. Na haar actieve voetbalcarrière bij de dames van De Blesse, komt ze via een vriendin waar ze altijd mee voetbalde in aanraking met het Walking Football. “Ik ging een keer mee met mijn vriendin Tiny Landman en ben zo bij de OldStars van VV Steenwijk belandt. Dat vond ik zo leuk, dat ik het altijd ben blijven doen, onder andere bij FC Meppel.” 

Nu wil Natasja, samen met geboren Weststellingwerver en oud-speler van FC Wolvega Frans Fleer (65), het OldStars voetbal naar FC Wolvega brengen. “Ik woon zelf in Wolvega en mijn zoon voetbalt onder andere bij de club. Ik zit bovendien in de kantine- en activiteitencommissie. Ik heb zelf kunnen ervaren hoe leuk het Walking Football is en daarom wil ik het graag uitbreiden naar een mooie club als Wolvega. Frans heeft ook een verleden bij Wolvega en het OldStars voetbal opgezet in Meppel. Hij heeft mij op weg geholpen met de organisatie en samen zullen wij de eerste training bij FC Wolvega verzorgen.”

Natasja en Frans zijn razend enthousiast over het OldStars voetbal en hopen de oudere gemeenschap hier in mee te nemen. “Niet rennen, geen slidings, niet boven heuphoogte schieten en niet koppen. Dat zijn in het kort de belangrijkste regels van OldStars voetbal. Het maakt dat de sport heel geschikt is voor ouderen. Het is minder zwaar en je hebt daardoor minder kans op blessures”, legt Frans uit. 

Veelzijdig bewegen

Natasja roept alle geïnteresseerde mannen en vrouwen op om op 5 februari kennis te komen maken met de sport. “Voetbalervaring is niet nodig, het gaat om het plezier en de gezelligheid, er is daarom ook een inloop en nazit met koffie en cake.” Net als Frans heeft zij de Athletic Skills Model-OldStars opstartcursus gevolgd. Dit is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Daarin hebben zij geleerd om op een verantwoorde manier spelvormen aan ouderen aan te bieden. Frans: “We beginnen met een uitgebreide warming-up, doen wat spelvormen en baloefeningen. Tot slot spelen we een partijtje in teams van zes op een kwart veld met kleine doeltjes.” Hij voegt daaraan toe dat ‘veelzijdig bewegen’ daarbij een belangrijk onderdeel is. “We gaan niet alleen voetballen, maar gebruiken al onze spieren in de oefeningen, waarbij we ook ons evenwicht, concentratie en geheugen trainen.”

Kick-off

De kick-off op maandag 5 februari is bij FC Wolvega op sportpark De Molenwiek. Deze wordt mede mogelijk gemaakt door het Sportakkoord Fryslan. De training is van 10:30 tot circa 11:30 uur met daarna nog een nazit met koffie. Fleer zal training aan de mannen geven en Bolt aan de vrouwen. Deelnemers worden vanaf 9:45 uur ontvangen met koffie en cake.

Na de kick-off, is er iedere maandagochtend een training OldStars voetbal van 10:30 tot 11:30 uur met een inloop vanaf 10:00 uur met koffie. De eerste vijf trainingen zijn gratis, pas daarna gaan nieuwe leden contributie betalen. “Dus kom uit je luie stoel en doe mee!”, roept Natasja op.

De organisatie vraagt deelnemers zich voor de kick-off en trainingen aan te melden. Dat kan via Wendy Kopmels: mwkopmels@gmail.com.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 15 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00