Wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden met één van de deelnemers.
Wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden met één van de deelnemers.

Fries Doortrappen-seizoen van start

Sport

FRIESLAND - Friezen kunnen komend seizoen meedoen aan diverse gratis fietsactiviteiten in de eigen omgeving, via het programma Doortrappen Fryslân. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij een fietsgroep, meedoen aan een fietsspiegelactie of een driewielfiets proberen. Het volledige aanbod staat op www.doortrappen.frl. Het programma Doortrappen heeft als doel mensen zo lang mogelijk met plezier en veilig te laten fietsen. Woensdag 5 april is het Friese Doortrappen-seizoen geopend.

Alle 18 Friese gemeenten organiseerden woensdag een fietstocht. De officiële seizoensopening was in Leeuwarden. Wethouder Evert Stellingwerf kreeg hier samen met 100 deelnemers uitleg van een fietsdocent over veilig fietsen. Daarna fietsten ze samen met een buurtsportcoach een Doortraproute. In Fryslân zijn zo’n 40 van deze routes: rondjes van 20 kilometer, over ruimere paden, met weinig obstakels en oversteken. De routes zijn in eerste instantie bedoeld voor oudere fietsers, maar zijn uiteraard ook toegankelijk voor anderen.

www.doortrappen.frl

Geïnteresseerden vinden op www.doortrappen.frl een overzicht van fietsactiviteiten en Doortraproutes in de buurt. Via de website zijn ook Fiets je rijk-boekjes en stempelkaarten te bestellen. Door tijdens het fietsen van Doortraproutes stempels te verzamelen, verdient de fietser een beloning.

Doortrappen in Fryslân

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In Fryslân is het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân kwartiermaker en elke gemeente heeft een Doortrappen-coördinator. De fietsactiviteiten worden opgezet en georganiseerd door de Fietsersbond (fietsdocenten) en Sport Fryslân (buurtsportcoaches). Ze werken daarbij samen met andere partijen die betrokken zijn bij veilig fietsen in Fryslân, zoals fietswinkels en fysiotherapeuten.

Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00