Afbeelding

Doortrapdagen

Gezondheid

FRIESLAND - Woensdag 13 april 2022 is het feest in Fryslân: In 16 gemeenten start het Friese Doortrappen-seizoen! In 2022 richten de doortrap dagen hun blik meer naar buiten. En richten zich rechtstreeks tot de Friese senioren. De doortrap dagen beginnen hiermee op 13 april, deze dag zal worden uitgeroepen als start van het seizoen. In elke gemeente is er een fietstocht onder begeleiding van een bekende inwoner.

Blijf in beweging! Om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen, moet je blijven fietsen! Dat kan met de Doortraproutes. Dat zijn rondjes van ongeveer 12-27 km, mooi, groen, over redelijk ruime paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. Het zijn routes in eerste instantie bedoeld voor oudere fietsers, maar iedereen kan ze natuurlijk fietsen. Doortraproutes horen bij het landelijke programma Doortrappen, veilig fietsen tot je 100-ste. De Doortrappen fietsroutes vind je op www.doortrappen.frl op de kaart en op afstand.

(Mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Doortrappen motiveert hen zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij.

Op www.doortrappen.frl vindt u tips over hoe u het veiligst kan fietsen in het verkeer. Daarnaast vindt u hier ook een agenda waarin u kunt vinden wanneer Doortrappen in Friesland evenementen organiseert.

Samenwerking

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In Fryslân is het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân kwartiermaker, bijna elke gemeente heeft een Doortrappen coördinator. De fietsactiviteiten worden opgezet en georganiseerd door de Fietsersbond (fietsdocenten) en Sport Fryslân (buurtsportcoaches), in samenwerking met andere partijen die betrokken zijn bij veilig fietsen in Fryslân.

Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00