Afbeelding

Golfer Derek: “Ik dacht altijd dat golf een beetje een ouwe lullen sport was”.

Sport

STELLINGWERF - Vaak krijgen verhalen over bekende sporten zoals voetbal of hockey veel ruimte in de krant, maar vandaag is dat niet het geval. RondOm Vandaag ging langs bij jonge golfer Derek van der Reijken (18), die regelmatig golft in Appelscha, en stelde een aantal vragen over zijn sport, die vooral voor jonge sporters niet echt populair is.

De sportieve uitdaging, dat is wat Derek het mooiste vindt van zijn sport golfen: “Iedere keer kan ik mezelf weer verbeteren. Wanneer je vooruitgang boekt, zijn er altijd weer dingen om te verbeteren. Dat vind ik zelf erg leuk aan golfen.” Derek geeft toe dat er maar weinig aandacht is voor zijn sport, vooral in de media: “Het is ook een sport waar niet super veel aandacht wordt gegeven, ik dacht zelf ook dat het een beetje oude lullen sport was, maar het valt mee! Op dit moment ben ik nog aan het oefenen om mijn GVB te halen, dat is een bewijs dat je de golfbaan op mag. Als ik mijn GVB heb gehaald krijg ik een handicap en mag ik spelen op de baan voor gevorderden. Een handicap geeft aan hoe goed de speler is. Hierin wordt dus de golfsterkte uitgedrukt. Zo kun je dus met de handicap de vorderingen van je golfspel aan andere mensen laten zien.”


Derek is druk bezig met het behalen van zijn GVB. 

Volgens de jonge golfer is het per persoon heel verschillend hoeveel lessen iemand nodig heeft om de baan op te kunnen: “De ene heeft meer lessen nodig dan de andere. Je leraar bepaalt op een gegeven moment dat je goed genoeg bent om de baan zelfstandig op te kunnen.” Derek vertelt ook over het theorie-examen dat golfers moeten afleggen voor ze de baan op mogen: “Het examen bestaat uit dertig vragen. Je krijgt tien vragen over de golf etiquette. Dat zijn vragen over de veiligheid, het tempo in de baan en hoe je met de baan omgaat. 19 vragen krijg je over de golfregels en een vraag waarbij jij je stableford score moet uitrekenen. Uiteindelijk moet je 23 vragen goed hebben om te slagen voor je theorie-examen. Als je voor beide bent geslaagd mag je de baan op en kun je zelfstandig de baan op, dit vind ik zelf het leukst.”


Derek golft tegenwoordig druk met zijn vriendin. 

Derek golft nu sinds de kerst: “De vader van mijn vriendin golft heel veel en die had voor kerst mij vijf golflessen gegeven. Dus toen ben ik daar mee begonnen ik was positief verrast. Sindsdien ben ik verder gegaan met golfen en dit doe nu vaak samen met mijn vriendin. Eerst hebben we samen golfles en daarna nog even voor ons zelf golfen op een baan voor niet gevorderden. Ik probeer altijd minimaal één keer in de week op de golfbaan te staan, maar dat lukt niet altijd.”

Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 24 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00