Afbeelding
Foto: Rondom Vandaag (Jelmer Kampen

“De kogel gaat langzamer, dus moet je je stiller houden”

Sport

OOSTERWOLDE - Op sportpark Oostenburg, een beetje verstopt naast de motorclub, zit Schietsportvereniging De Tjonger. Een kleine vereniging waar een groepje elke maandag samenkomt om gezamenlijk te schieten. 

Bij schietsportvereniging De Tjonger wordt er alleen met luchtdruk geschoten, ondanks dat vuurwapens over het algemeen bij andere schietverenigingen populairder zijn. Schieten met luchtdruk is preciezer dan schieten met een vuurwapen.  Dat is voor de leden ook de reden waarom ze hier zitten, het is moeilijker en uitdagender. Joop, de secretaris van de vereniging zegt: “De leden van De Tjonger gaat het meer om het competitieve aspect van de sport, het precisieschieten. De kogel gaat langzamer, dus moet je je stiller houden dan bij een vuurwapen.”  
In 1983 is de vereniging opgericht. Ze kennen nu 12 leden, allemaal van middelbare leeftijd, zo zegt de Joop. “Af en toe hebben we jonge mensen, maar die verdwijnen net zo hard weer. We hebben wel aanwas, maar dat zijn meestal mensen van middelbare leeftijd, die blijven vaker hangen.” Meestal wordt er een avond geschoten en worden daarna de resultaten besproken met alle aanwezige leden, vaak met een biertje. Er hangt een gezellige sfeer. Een aantal van de leden zitten ook al twee decennia bij de club, dus zijn ze wel bekend met elkaar.

Voor iedereen

De schietsport is zeer toegankelijk, ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo kan je zittend schieten en met een standaard waar je je geweer op kan leggen. Een van de leden laat een soort hall of fame zien met alle perfecte scores. “Deze is van mij.” zegt hij: “Die heb ik rond passen geschoten. Dat is nogal uniek want ik begin steeds meer te trillen vanwege de leeftijd.”

Kennismaken

De vereniging doet wel haar best om anderen het genot van het schieten te laten zien, zo heeft SSV De Tjonger meegedaan aan Eindeloos Leren. Daarmee kunnen leerlingen kennismaken met de sport en zelf schieten. Ook houdt de verenigingen open dagen, waar mensen zelf een kijkje kunnen nemen en zien wat de sport allemaal inhoudt. 

Bedrijventoernooien 

De vereniging organiseert ook bedrijventoernooien. Dan nodigen ze bedrijven of ondernemers uit de buurt uit om te kijken welke ploeg het beste kan schieten. Er zijn daarmee prijzen te winnen maar ze komen vooral voor de gezelligheid. Joop: “Dan komen ze een biertje drinken na het schieten.” Het is ook een van de inkomstenbronnen van de vereniging, waarmee ze de boel draaiende kunnen houden. “We hebben het twee jaar niet kunnen doen vanwege corona, maar nu we het weer opstarten is iedereen er enthousiast over.” De vereniging houdt ook open dagen, zodat mensen een kijkje kunnen nemen en misschien zelf kunnen schieten. 

Heeft u interesse? U kunt contact opnemen via de mail: ssvdetjonger@gmail.com

De vereniging is te vinden op Veenhofweg 5, op Sportpark Oostenburg naast Motorclub Eastwood. 

Afbeelding
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 14 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 17 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00