Danny Noppert, ook wel bekend als 'The Freeze', is winnaar van de UK Open.
Danny Noppert, ook wel bekend als 'The Freeze', is winnaar van de UK Open. Foto: Lawrence Lustig Photography

Sensatie in Minehead: Jouster Danny Noppert wint UK Open

Sport

Danny Noppert heeft zondagavond de UK Open op zijn naam geschreven. De Jouster darter klopte de Engelsman Michael Smith (11-10) in een zenuwslopende finale.

Toeval bestaat niet

Toeval bestaat niet, toch? Voorafgaand aan de UK Open sprak RondOm Vandaag met de kersverse winnaar van het toernooi, waarin hij de ambitie uitsprak de mondiale top 16 te willen bereiken en een Major-titel te winnen. Dit weekend voegde Noppert al daad bij woord door de UK Open op zijn naam te schrijven. Een prestatie van formaat. Het interview met Danny Noppert valt te lezen in onze aanstaande krant van 9 maart.

Bloedstollende finale

Michael Smith, begin dit jaar nog WK-finalist, begon de finale voortreffelijk. In Minehead kwam hij vlot met 0-3 voor, maar Noppert herstelde zich knap. De heren wonnen zo’n beetje beurtelings hun legs. Het kwam bij een stand van 10-10 aan op de beslissende 21ste leg. Smith had het voordeel, want hij mocht de leg beginnen. Smith zakte echter compleet weg. Noppert kende juist zijn beste moment van de hele wedstrijd. Met een 13-darter werd Smith verslagen en kroonde hij zichzelf tot winnaar van de UK Open.

Het was een meer spannende dan hoogstaande finale. Nopperts gemiddelde (3 darts), kwam uit op 84,82. Smith was scorend veel beter, maar wist de kansen niet te benutten. Hij gooide een gemiddelde van 90,33.

Een uitstekend toernooi

Noppert, ook wel The Freeze genoemd, had in de halve finale afgerekend met William O’ Connor. De Ier maakte het Noppert nog akelig lastig. Hij werd twee keer gebroken en leek op een stand van 1-5 verslagen. Noppert kwam echter magistraal terug in de wedstrijd en wist voortdurend druk te houden op zijn tegenstander. In de twintigste, tevens laatste leg, brak hij O’ Connor opnieuw: 11-9.

Noppert won in de kwartfinale van de Australiër Damon Heta met 10-5, die eerder in het toernooi Michael van Gerwen en Jonny Clayton de baas was. De Jouster kende daarvoor geen problemen met landgenoot Dirk van Duijvenbode (10-2). Ook Devon Peterson (10-8) en Ryan Meikle (10-3) werden door Noppert aan de zegekar gebonden.

De nummer twaalf van de wereld

Door zijn titel op het UK Open is Noppert gestegen naar de twaalfde plek van de wereld. “Ik ben in de wolken, want dit is een speciaal moment voor mij. Ik kan het niet geloven. Ik heb al eerder gezegd dat ik een beker wil vasthouden, maar ik had nooit gedacht dat het op zo’n groot toernooi als het UK Open zou zijn”, sprak Noppert direct na afloop op het podium geëmotioneerd.

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 14 minuten geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt gisteren
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00