Afbeelding

Friese gemeenten slaan handen ineen met nieuwe visie op jeugdhulpbeleid

Samenleving

FRIESLAND - Alle 18 Friese gemeenten hebben samen een visie ontwikkeld op de jeugdhulp. In deze Fryske Regiovisie Jeugdhulp ‘Mei-inoar foar ús bern’ staan de ambities, doelen en uitgangspunten voor de periode 2023-2026. De visie is gemaakt samen met kinderen en jongeren, het onderwijs, jeugdhulporganisaties en andere professionals binnen het vakgebied.

Donderdag 6 april was de feestelijke aftrap in DBieb in Leeuwarden. Wethouder Nathalie Kramers was blij met het grote aantal aanwezigen. “Dat symboliseert de grote betrokkenheid bij het thema. Het is een grote uitdaging om goede hulp te blijven bieden aan onze kinderen en jongeren. We willen dat zij allemaal veilig en gezond kunnen opgroeien. En zich kunnen ontwikkelen op een manier die past bij hun mogelijkheden. Om dit te bereiken richten we ons in de regiovisie specifiek op het versterken van het gewone leven.”

Kramers geeft ook aan dat de visie een goed begin is, maar dat er meer nodig is: “Het moet concreter. Gelukkig beginnen we niet bij nul; we bouwen voort op de ervaringen van de afgelopen jaren. We werken onze regiovisie uit in jaarplannen met daarin concrete acties en thema’s. Maar dan zijn we er nog niet. We moeten een stap verder gaan dan praten en schrijven. Het is nu aan ons om onze ervaring, kennis en visie in de praktijk te gaan brengen. Samen, als partners.

Het boemerangbeleid doorbreken

Aan het eind van de middag nam Sharon Stellaard, bekend van haar proefschrift over het ‘boemerangbeleid’ in de jeugdhulp en passend onderwijs, de aanwezigen mee in (de gevolgen van) het hervormingsbeleid. Stellaard liet zien dat het huidige beleid niet alleen oude problemen reproduceert, maar ook nieuwe problemen creëert. Hoe doorbreek je dat? Ze daagde iedereen uit om kritisch naar zichzelf, de organisatie en het beleid te kijken.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00