Voor lokale aanbieders/bedrijven in Ooststellingwerf komt meer dan 400.000 euro vrij om de economie en de burgers vooruit te helpen na corona.
Voor lokale aanbieders/bedrijven in Ooststellingwerf komt meer dan 400.000 euro vrij om de economie en de burgers vooruit te helpen na corona. Foto: Johan Vogelzang

Ruim 400.000 euro coronasteun in Ooststellingwerf

Politiek

OOSTERWOLDE - Gemeente Ooststellingwerf trekt € 431.000,- uit voor een impuls aan de lokale samenleving om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De gemeente heeft er geld gekregen voor gekregen van de nationale overheid.

Het Ooststellingwerfse college van burgemeester en wethouders houdt een deel van het bedragbeschikbaar om later in het jaar gerichte extra maatregelen te kunnen nemen. Afgelopen anderhalf jaar deed de gemeente veel om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. De maatregelen waren tot nu toe vooral gericht op het verzachten van het( financiële) leed voor ondernemers, instellingen, verenigingsleven en inwoners op korte termijn.

Gezondheid, dorpen en lokale economie

Deze eerste impuls van €431.000,- springt in op de meest urgente zaken en kansen. Van dat bedrag wordt € 61.000,- gestoken in het eenmalig verdubbelen van de budgetten die dorpen en wijken krijgen voor maatschappelijke initiatieven en vrijwilligersorganisaties. 

Een bedrag van € 105.000,- is bedoeld voor een impuls aan de lokale economie, werk en inkomen. Het college denkt daarbij aan het beter bereiken en helpen van inwoners en ondernemers die in financiële problemen zijn geraakt door corona. Naar investeringen in gezondheid, zorg en ondersteuning gaat € 265.000,-. 

Extra aandacht voor gezondheid ouderen en mantelzorgers

Verder meldt de gemeente Ooststellingwerf: “We geven extra aandacht aan ouderen en mantelzorgers. En we helpen inwoners die dat willen, hun gezondheid te verbeteren. Sinds corona is van veel inwoners de gezondheid achteruitgegaan. Daarvoor bieden we hen een leefstijlcheck aan en brengen (lokale) initiatieven, activiteiten, cursussen en instanties die bijdragen aan gezondheid, in beeld. Na deleefstijlcheck krijgen deelnemers een voucher voor een lokale activiteit of cursus, gericht op gezondheid.”

Een boost aan lokale ‘aanbieders’ geven

“Zo stimuleren we inwoners om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen en geven we een boost aan lokale aanbieders.” De investeringen zijn door burgemeester en wethouders bepaald op basis van signalen en ideeën uit de samenleving over wat nodig is en waar mogelijkheden liggen. Deze komen van kleine en grotere ondernemers, van instellingen, verenigingen, dorpen en individuele inwoners.

Er is ook gekeken naar een duidelijke relatie met de gevolgen van corona. Het college gaf voorrang aan maatregelen die een dringende nood verzachten en een langer effect hebben.Ook wil het college dat het geld zo direct mogelijk terecht komt bij inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en ondernemers en heeft gekozen voor maatregelen die op korte termijn uitvoerbaar en realiseerbaar zijn.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 12 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 18 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00