Afbeelding

Voorzitter FietsZE Race en MTB-Club: “Iedereen is welkom”

Sport

STELLINGWERF – Door de coronapandemie zijn steeds meer mensen op zoek naar een sport die je in je eentje en buiten kan beoefenen. Niet gek dat er steeds meer mensen zijn die MTB, ook wel bekend als mountainbiken, gaan proberen. RondOm Vandaag stelde Pieter Bosma, voorzitter van FietsZE Race en MTB-club wat vragen over zijn sport, die nu zo populair is.

Zelf vindt Pieter dat er een aantal verschillende dingen leuk zijn aan MTB’en: “Je bent lekker buiten bezig, dat vind ik zelf erg fijn. Ook heb je altijd zelf de keuze om de sport individueel te beoefenen of gezamenlijk. Ik denk dat dit punt de sport erg aantrekkelijk maakt, want het past bij zowel de echte teamsporter, als bij de sporter die liever alleen op pad is.”

Dat je de sport op allerlei niveaus kan uitoefenen, draagt volgens de voorzitter van FietsZE ook bij aan de populariteit: “Je hoeft niet altijd de beste te zijn. Degene die sneller kan, kan altijd even een halve kilometer vooruit fietsen en dan eventjes op de rest wachten. Daarnaast kan jij jezelf altijd verbeteren in de vaardigheden van het mountainbiken. Het is een hele uitdagende sport.”

Hoewel de sport dus nu heel populair is, merkt Pieter wel dat het wat rustiger wordt op de MTB – paden in de regio: “Het is in de winter wel altijd wat drukker dan in de zomer, dat komt omdat in de zomer ook veel mensen gaan wielrennen in plaats van mountainbiken.”

Nu in de coronatijd gaat Pieter het altijd met een vast fietsmaatje op pad: “We gingen nu vaak met z’n tweeën omdat het niet mogelijk was om te mountainbiken met een grotere groep.” Mountainbiken doen ze dan ook geregeld: “We fietsen drie keer in de week en dan fietsen we minimaal wel 30 kilometer. Het verschilt natuurlijk elke rit weer. Zo fietsten we vorige week een keertje zelfs 55 kilometer. Dat hangt vaak af van het weer. Als het mooi weer is, is de grond ook droog en kun je vaak langere afstanden maken.”


Pieter is een ervaren mountainbiker: “Ik fiets nu sinds mijn dertigste sowieso één keer in de week, ik ben nu 68, dus fiets ik al bijna 40 jaar. Nadat ik met pensioen ben gegaan, heb ik meer tijd over en doe ik het dus drie keer in de week.”

De mountainbikeclub FietsZE, waar Pieter voorzitter is, bestaat nog niet erg lang: “We hebben deze club drie jaar geleden opgericht. Alle Heijman en ik hebben het initiatief genomen om ook een mountainbike route aan te leggen. Toen hebben we een aantal mensen uitgenodigd die ons daarmee konden helpen. Er is nu zevenkilometer klaar, maar het moet een route van veertig kilometer worden, dus daar zijn we nu druk mee bezig. We verwachten de route over vijf maanden klaar te hebben. Nu een stuk van de route klaar is, groeit ons ledenaantal sterk. Wij hebben nu meer dan 100 leden en het aantal leden blijft toenemen. Het is op dit moment ook één van de snelst groeiende sporten in Nederland.”

Naast volwassenen heeft de club ook jeugdleden: “We zijn nu voor het eerste begonnen met jeugdtrainingen. We zijn heel rustig van start gegaan met een groepje van vijftien en we hebben nu alweer meer aanmeldingen binnen.” Volgens Pieter is het goed dat jongere fanatiekelingen door een club worden getraind: ”Mountainbiken is natuurlijk niet zonder gevaar, het is dus wel belangrijk dat ze door een ervaren trainer worden opgeleid.”


Volgens Pieter zit er een hele goede sfeer in de club: “Iedereen wil zijn steentje bijdragen. Dat zie ik bijvoorbeeld bij de werkzaamheden voor de nieuwe route. Afgelopen week stonden we met een mannetje of veertig aan onze route te werken. Toen wij begonnen met deze club, wilden we allemaal dorpen uit de regio betrekken bij onze club. Dat is erg goed gelukt, mensen komen uit allemaal verschillende dorpen en dat brengt een saamhorigheid gevoel, wat de club erg speciaal maakt. Daarnaast willen we voor iedereen er zijn. Zo zijn wij ook bezig met een route van zeventien kilometer voor mensen met een beperking, onder het motto: “Sporten doe je samen. Op deze manier kan iedereen betrokken raken bij onze club.”

Afbeelding
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 17 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur gisteren
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 18 apr, 08:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00