Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.

Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf

Gezondheid

OOSTSTELLINGWERF - In Ooststellingwerf is vanaf nu op verschillende plekken gratis zonnebrandcrème te krijgen. De gemeente wil hiermee inwoners en toeristen helpen om hun huid te beschermen en bewuster maken van het belang van goed insmeren. Volgens het KWF kregen in 2023 77.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Belangrijke oorzaak: de zon.

“Als je naar het strand gaat zit de zonnebrandcrème vaak wel in de tas, maar veel mensen vergeten het als ze gewoon een dagje op pad gaan. Of als de zon toch onverwacht doorbreekt,” zegt wethouder Esther Verhagen.

Veel mensen vergeten het als ze een dagje op pad gaan.

Zonnecrèmepalen

Er staan drie vaste zonnecrèmepalen in de gemeente. In het Buitencentrum en aan de Boerestreek in Appelscha en tegenover het Le Brocope theater in Oldeberkoop. De palen werken op zonne-energie. Het apparaat meet de hoogte van de UV-index en het risico om te verbranden. De komende maand worden er nog vijf mobiele dispensers in de gemeente geplaatst. Bij de Herberg in Waskemeer, restaurant Boszicht in Nijeberkoop, de nieuwe sportaccommodatie in Haulerwijk en de buitenzwembaden in Haulerwijk en Appelscha.

Beschermingsfactor 30

In de dispensers en zonnecrèmepalen zit zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 tegen UVAen UVB-stralen. De crème is waterresistent, bevat geen parfum, is PH-neutraal en ook geschikt voor kinderen. De locaties zijn gekozen in overleg met plaatselijke belangen en de toeristische sector.

Evaluatie

De zonnecrèmepalen zijn een actie naar aanleiding van een motie van VPO, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks bij de bespreking van de kaderbrief vorig jaar juni. Het gebruik van de zonnecrèmepalen wordt in het najaar van 2024 met de leverancier en de plaatselijke belangen geëvalueerd. Daarna wordt besloten over een vervolg.

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00