Hanneke Visser doet vrijwilligerswerk op het dagcentrum in Stellinghaven, een locatie van ZuidOostZorg.
Hanneke Visser doet vrijwilligerswerk op het dagcentrum in Stellinghaven, een locatie van ZuidOostZorg.

Een gezonde leefomgeving voor ouderen

Gezondheid

FRIESLAND - Samen werken aan gezondheid: dat is de missie van Sûnenz. Sûnenz is sinds kort gevestigd in Stellinghaven, een locatie van ZuidOostZorg en biedt hier activiteiten aan voor ouderen. Denk hierbij aan beweeg- en voorlichtingsactiviteiten over bijvoorbeeld voeding en gezond ouder worden en activiteiten die waardevolle ontmoetingen tot stand brengen. 

“Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis en dat brengt soms uitdagingen met zich mee op het gebied van gezondheid en op sociaal vlak,” aldus Inez Overwijk, bestuurder van stichting Samen Sûnenz. “We weten dat gezond eten, voldoende bewegen en een fijne omgeving bijdragen aan een betere gezondheid en een kleinere kans op ziekte op latere leeftijd. Sûnenz bouwt aan een omgeving waarin ouderen op een gezonde en prettige manier ouder kunnen worden en biedt activiteiten op het gebied van bewegen, voeding en ontmoeten.”

DemenTalent: vrijwilligerswerk voor mensen met dementie

Sûnenz is kartrekker van DemenTalent: een bijzonder project dat momenteel de aandacht trekt in de gemeente Ooststellingwerf. “Binnen het project DemenTalent worden talenten van mensen met dementie gematcht met een geschikte plek om vrijwilligerswerk te doen,” vertelt projectleider Ingrid Dijkstra. “Hierdoor ze kunnen blijven deelnemen aan de samenleving en een betekenisvolle invulling geven aan hun leven.”

Hanneke Visser (57) heeft Alzheimer en is de eerste vrijwilliger bij het project DemenTalent. Ze werkt op het dagcentrum van Stellinghaven. Ze is daar een waardevolle aanvulling voor haar collega’s en cliënten. Ze is erg blij met haar vrijwilligerswerkplek. “Ik ben zo blij dat ik hier na mijn diagnose terecht kon”, vertelt Hanneke. “Mensen met dementie worden snel buiten de maatschappij geplaatst, terwijl er nog heel veel is wat ik wel kan.”

Inmiddels zijn de tweede en derde vrijwilliger ook gestart en de ervaringen zijn erg positief. Een tweede vrijwilliger werkt in de kas en wandeltuin bij de locatie Stellinghaven en voor de derde vrijwilliger is een plek gevonden bij Taxi Kort in Oosterwolde.

DemenTalent zoekt maatjes

Om DemenTalent tot een succes te maken, zoekt Sûnenz vrijwilligers die willen helpen bij het begeleiden van mensen met dementie bij diverse projecten. Op dit moment zoeken we vrijwilligers met groene vingers om samen te werken in de kas en wandeltuin.
Als je geïnteresseerd bent om als vrijwilliger bij te dragen aan dit mooie initiatief, aarzel dan niet om contact op te nemen met de projectleider via i.dijkstra@sunenz.nl of 06- 831 773 51. Meer informatie over de activiteiten van Sûnenz vindt u op www.sunenz.nl.

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 16 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00