De gemeente Ooststellingwerf zet vol in op een dementievriendelijke samenleving
De gemeente Ooststellingwerf zet vol in op een dementievriendelijke samenleving

Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk

Gezondheid

OOSTERWOLDE - Het aantal mensen met dementie in Nederland gaat de komende jaren stijgen, dat voorspelt Alzheimer Nederland. Daarom is het belangrijk dat de samenleving dementievriendelijker wordt. Dat vinden wethouder Esther Verhagen en projectleider dementievriendelijke gemeente Ruud Dirkse ook. Daarom zet gemeente Ooststellingwerf de aankomende jaren vol in op een dementievriendelijke samenleving: “Ooststellingwerf is een zorgzame gemeente. Als er ergens een plek komt waar mensen met dementie een gelukkig bestaan kunnen hebben, dan is het hier wel,” aldus Verhagen.

Een aantal jaar geleden is de gemeente al begonnen met het in beeld krijgen van mensen met dementie en hun mantelzorgers in de gemeente. Door de demografische ontwikkeling van de gemeente in kaart te brengen verwachten ze dat er steeds meer mensen met dementie in de gemeente wonen. Wethouder Esther Verhagen is verantwoordelijk voor het Sociaal Domein van de gemeente en vanuit die rol betrokken bij het project Dementievriendelijke Gemeente: “De afgelopen jaren hebben we steeds meer focus op de ouderwordendebevolking van onze gemeente. Verwacht wordt dat één op de acht ouderen te maken krijgt met een vorm van dementie. Omdat onze gemeente relatief veel oudere inwoners heeft, krijgen we te maken met een grote groep dementerende inwoners én hun mantelzorgers. Als we goed voor hen willen zorgen, dan moeten we daar nu al mee beginnen.”

De gemeente heeft inmiddels een aardig beeld van hoe dementie in de toekomst een rol gaat spelen in de gemeente. Aan de hand daarvan heeft ze een beleid gemaakt op basis van drie pijlers. Ruud Dirkse is de nieuwe karrentrekker van dit project en gaat handen en voeten geven aan het beleid. Hij is al zeventien jaar intensief bezig met het onderwerp. Zo schreef hij vier boeken over dementie en heeft hij meerdere gemeenten en zorgorganisaties geholpen om dementievriendelijk te worden.

Op een waardige manier functioneren

De eerste pijler gaat erom dat ouderen met dementie op een waardige manier kunnen blijven functioneren, zowel thuis als binnen hun eigen netwerk. Verhagen: “Een onderdeel daarvan is bewustwording. Veel mensen vinden het moeilijk om op een goede manier om te gaan met iemand met dementie. Daardoor kan iemand zich heel eenzaam voelen. Ook mantelzorgers worstelen daarmee.” Sociaal isolement en eenzaamheid is sowieso al een groot probleem bij dementerende ouderen. Dirkse: “Het is een deel van het ziektebeeld. Mensen met beginnende dementie vinden het heel moeilijk om initiatief te nemen. Ze blijven steeds meer binnen. Aan de ene kant dus omdat ze het moeilijk vinden zelf op pad te gaan, maar ook omdat ze in de samenleving stuiten op onbegrip.”

Eén van de oplossingen is dat de gemeente dementievriendelijk wordt. Daarom wil de gemeente in de toekomst dat voor inwoners een cursus of training beschikbaar komt die tips en trucs geeft om om te gaan met iemand met dementie. “Bijvoorbeeld aan sportclubs, ondernemers of buurtverenigingen,” vertelt Verhagen. Ze merkt dat het onderwerp ook erg leeft in de gemeente, veel mensen zijn bereid zo’n cursus te volgen of hebben het op eigen initiatief al gedaan. “Zo heb je in Oldeberkoop een project dat heet ‘Welzijn op dorpse schaal’. Dat begon als een koffiemoment voor dorpsgenoten maar is inmiddels uitgegroeid naar een plek waar mensen met beginnende dementie ongedwongen langs kunnen komen voor indicatievrije dagbesteding, een gezellig praatje en een lekkere maaltijd.”

Mantelzorger centraal

Bij de tweede pijler wordt specifiek ingezoomd op de mantelzorgers. Die spelen namelijk een grote rol in het welzijn van mensen met dementie. “We weten dat 25% van de Ooststellingwerfers mantelzorger is en dat 9% van hen te zwaar belast wordt,” legt Verhagen uit. “Als gemeente willen we graag die last van de schouders halen, bijvoorbeeld door de zorgcirkel voor de mantelzorger goed in beeld te brengen en te laten weten dat wij hun werk erg waarderen.”

Volgens Dirkse worstelen veel mantelzorgers met het taboe dat ligt op dementie. “Veel mensen, mantelzorgers en cliënten, vinden het moeilijk om uit te komen voor dementie. Kijk maar eens hoe we als samenleving omgaan met de diagnose. Dat vinden veel mensen toch wel heel moeilijk.” Verhagen weet als geen ander hoe dat is, haar moeder kreeg al op jonge leeftijd de diagnose dementie. “Na de diagnose begint al een stukje rouwverwerking. Het is een aangrijpend en moeilijk proces, afscheid nemen van iemand die er eigenlijk nog is. We willen als gemeente zoveel mogelijk klaar staan voor de mantelzorgers, zodat ze ook de tijd en de ruimte krijgen om hun eigen emoties een plek te geven.”

Een gezond leven

De laatste pijler van het beleid van de gemeente gaat over lifestyle. Gezond blijven is namelijk heel belangrijk voor ouderen, vooral als zij dementie hebben. Dirkse: “Bewegen is het beste dat er is; het stopt de dementie niet, maar het lijkt het wel te vertragen. Daarnaast helpt bewegen tegen eenzaamheid en kan het ook een stukje onrust wegnemen.” Bewegen hoeft niet altijd onder begeleiding te zijn, vooral bij mensen met beginnende dementie is het belangrijk dat bewegen een deel is van de dagelijkse bezigheden. “Bijvoorbeeld door lopend de boodschappen te gaan doen of lekker in de tuin bezig zijn.”

Verhagen vertelt over de blue zones, gebieden in de wereld die door wetenschappers zijn erkend als de beste plekken om gezond ouder te worden: “In die gebieden zijn natuurlijk bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen), sociale contacten en een gezonde mindset erg belangrijk en deze aspecten dragen bij een sterk gevoel van gezondheid.” De gemeente is geïnspireerd door deze plekken en wil samen met andere Friese gemeenten een ‘bloei zone’ creëren waar de waardes van de internationale blue zones ook hoog in het vaandel staan.

“Bewegen is het beste dat er is”

De toekomst

De aankomende jaren gaat de gemeente aan de slag met deze drie pijlers. Verhagen en Dirkse hebben in ieder geval een duidelijk beeld bij de perfecte samenleving voor dementerende inwoners. Verhagen: “Het ideaal zou natuurlijk zijn dat niemand meer dementie krijgt, maar dat is nog niet aan de orde. Het zou wel fijn zijn als we er allemaal aan kunnen bijdragen dat zo weinig mogelijk mensen te maken krijgen met deze diagnose, bijvoorbeeld door een gezonde levensstijl te promoten. Als iemand alsnog dementie krijgt, dan hoop ik op een samenleving waarin diegene op een waardige manier mee kan blijven doen en dat kennis en begrip over het ziektebeeld vanzelfsprekend worden.” Verhagen is ervan overtuigd dat Ooststellingwerf die toekomstdroom waar kan maken. “We zijn een zorgzame gemeente, we kijken naar elkaar om. Ik denk dat Ooststellingwerf bij uitstek een plek is waar we die droom kunnen realiseren.”

Zelf een steentje bijdragen? www.samendementievriendelijk.nl kun je gratis een training volgen om ook dementievriendelijk te worden.

Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00