Door je te verdiepen kun je wellicht een betere keuze maken.
Door je te verdiepen kun je wellicht een betere keuze maken.

Ga goed geïnformeerd het stemhokje in

Educatie

FRIESLAND - Op 22 november brengen we onze stem uit voor de Tweede Kamer van Nederland. We kiezen onze volksvertegenwoordigers die vier jaar lang (als het goed is) gaan bepalen welke koers we varen in Nederland. Een belangrijke keuze dus, en lang niet altijd een makkelijke... Wil je je meer verdiepen in bepaalde thema’s waar het tijdens deze verkiezing over gaat, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken, lees dan één (of meerdere) van deze boeken.

Warme aarde, koel hoofd 
Simon Rozendaal 
Onderwerp: Klimaat


Wil je meer (feitelijke) informatie over het ontstaan en het effect van klimaatverandering? Dan is dit nuchtere boek, geschreven door wetenschapsjournalist Simon Rozendal, zeker wat voor jou. Het boek bespreek de feiten én het discours daar omheen en geeft antwoorden op vragen waar veel mensen mee lopen, onder andere over de werkelijke invloed die de mens heeft op het klimaat.

Uitgewoond
Cody Hochstenbach

Onderwerp: Wonen


We kampen in Nederland met een woningtekort en dit heeft verstrekkende gevolgen. Starters komen niet op de koopmarkt, de prijzen voor particuliere huurwoningen schieten door het dak en wil je sociaal huren, dan sta je jaren op de wachtlijst. Stadsgeograaf Cody Hochstenbach neemt je in begrijpelijk taal mee naar de kern van het probleem en vertelt je hoe de woningcrisis is ontstaan.

Hoe migratie echt werk
Hein de Haas

Onderwerp: Migratie


Al jaren zorgt het debat over migratie voor verdeeldheid binnen de wereldpolitiek en inmiddels lijkt de kloof groter dan ooit. Op basis van 30 jaar onderzoek maakt hoogleraar Sociologie Hein de Haas korte metten met 22 hardnekkige linkse én rechtse migratiemythen, voorziet hij de lezer van essentiële kennis en confronteert ons met ontnuchterende lessen over migratie.

Waarom we het even over Poetin 
moeten hebben
Mark Galeotti

Onderwerp: De oorlog in Oekraïne


Hij bevindt zich in het brandpunt van de wereldpolitiek, maar wie is de echte Vladimir Poetin? Is zijn politiek een aanslag op de westerse wereldvrede of snappen we er simpelweg nog steeds niets van? In We moeten het even over Poetin hebben maakt Galeotti gebruik van nooit eerder vertoond bronnenmateriaal en geeft hij inzicht in de man wiens netwerken en macht tot diep in ons dagelijks leven reiken.

Blauw Wit Rood
Karel Smouters

Onderwerp: Stikstof


In Blauw wit rood laat Karel Smouters zien dat het stikstofprotest een opflakkering is van een veenbrand die al langer in Nederland smeult. Hij beschrijft drie grote kwesties die voor de brandhaarden zorgen: van wie is Nederland? Van wie is het landschap? En: van wie is de microfoon? Maar bovenal gaat hij op zoek naar bluswater: hoe overbruggen we de verschillen tussen boeren en boswachters, conservatieven en progressieven?

Misschien is een ander woord van hoop
Eva Meijer

Onderwerp: De kloof in de samenleving


De manier waarop we met elkaar praten - op straat, op sociale media, in de Tweede Kamer, in kranten - vormt de samenleving. Wie hard praat trekt makkelijk de aandacht. Maar als je zelf hard praat, kun je anderen niet zo goed verstaan. Filosoof en schrijver Eva Meijer laat zien hoe taal de macht volgt en vormt, maar betoogt ook: woorden dragen altijd de mogelijkheid in zich van iets anders, iets nieuws.

Boekentips!

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00