Afbeelding

Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2%

Duurzaamheid

FRIESLAND - Het aantal Friese woningen met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2%. In 2020 ging het om zo’n 67.500 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot meer dan 122.000. Binnen de provincie zijn er grote verschillen: de toename in Terschelling is zelfs 120,4%, terwijl Harlingen blijft steken op 47,3% meer huizen met zonnepanelen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In de gemeente Terschelling zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 703 woningdaken, een flinke toename van 120,4% ten opzichte van eind 2020. Toen ging het om 319 installaties.

Ook in Weststellingwerf (+119,8%) en op Ameland (+114,3%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. In Harlingen (+47,3%) was de toename juist het minst sterk.

Lokale uitschieters: hier wonen de grootste liefhebbers van zonne-energie

Binnen de provincie vind je op 39,6% van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%.

Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is Dantumadiel. In deze gemeente had in het tweede kwartaal van 2023 55,1% van de woningen zonnepanelen. De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

Dantumadiel: 55,1% van de woningen heeft zonnepanelen
Ooststellingwerf: 54,2% van de woningen heeft zonnepanelen
Weststellingwerf: 54,1% van de woningen heeft zonnepanelen
Harlingen: 49,2% van de woningen heeft zonnepanelen
Tytsjerksteradiel: 47,3% van de woningen heeft zonnepanelen

Op Terschelling lijken inwoners - ondanks de toename - nog altijd het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 30,3% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Friesland.

“Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook moet je denken aan de vele beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina.

Zonnepanelen in combinatie met dynamisch contract 

Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract, dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Bij de andere contracten kun je de in de zomer opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik in de winter. Bij dynamische contracten werkt het dus anders. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom teruglevert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren. Als je een elektrische auto hebt is het verstandig om die op te laden als de prijzen negatief zijn. Het voordeel van een dynamisch contact is ook dat je er meteen van profiteert wanneer de prijs op de markt daalt.

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00