Afbeelding

Column Melissa: Zo slecht is de mensheid nog niet...

Column

Als je het nieuws een beetje volgt, dan is het niet heel moeilijk om pessimistisch te worden over de mens. Oorlog en honger, ontevredenheid en angst, verdeeldheid in de samenleving, terroristische dreiging, gezinnen die leven in armoede, geweld tegen minderheidsgroepen, vluchtelingen in tenten of de regen, jongeren die gepest worden, de staat van ons milieu en de discussie daar over, de onrust bij onze boeren, een tekort aan werknemers, de woningcrisis, het toeslagenschandaal. Moet ik nog even doorgaan? Je hoeft maar een krant open te slaan of het nieuws aan te zetten en het gevoel bekruipt je dat het echt heel slecht gaat met onze wereld en onze samenleving. 

Ik denk vaak na over de uitspraak ‘Homo homini lupus’, een Latijnse uitspraak wat zoveel betekent als ‘de mens is een wolf voor zijn medemens’. Als ik al dat slechte nieuws tot mij neem, dan hoor ik die zin in mijn hoofd en ben ik bang dat de mensheid nog eens de ondergang van de mensheid kan betekenen. In het verleden hebben veel filosofen ook geschreven over deze uitspraak (het is dus eigenlijk altijd al bar en boos geweest in onze samenleving).

Verbazend veel mensen kennen de uitspraak, maar weinig mensen weten niet dat er vaak nog een uitspraak aan toegevoegd wordt. Zowel Franse filosoof Montaigne als onze eigen Erasmus voegden in hun tekst de zin ‘Homo homini Deus’ toe. De mens is als God voor de mens. 

Ik zit momenteel in een zware periode. Mijn moeder heeft alvleesklierkanker en gaat zeer binnenkort dood. Waar ik vroeger dacht dat de mens vooral als wolf door het leven gaat, zelfzuchtig, doortrapt en vernietigend, denk ik daar inmiddels anders over. De mens kan een wolf zijn, absoluut, maar er zijn ook zoveel mensen die onbaatzuchtig zijn. Die alles aan de kant willen zetten om je een beetje te helpen. Al is het maar met het koken van een lekkere soep, een appje met de vraag hoe het gaat, een kus of een knuffel, een kaartje of juist gewoon even praten zonder te vragen hoe het gaat, omdat ik het ook even over jou wil hebben. 

Er is zoveel goeds op deze aardbol en er zijn zoveel goede mensen. Die komen wellicht niet altijd in de krant en zien we nauwelijks op tv, maar het is wel zo! Ik zie elke dag mensen die besluiten om iets goeds te doen, al is het maar iets kleins. Andersom kunnen wij dus ook een verschil maken. We kunnen ervoor kiezen hoe we willen zijn; als wolf of als God voor onze medemens. Kunnen we daarmee de wereld redden? Misschien niet, maar we kunnen wel het leven een beetje mooier maken. 

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 2 uur geleden
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 8 uur geleden
Beeld ter illustratie
Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler Agrarisch nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 18:00
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 19 apr, 18:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 19 apr, 08:00