Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column Melissa: Is het erg om toe te geven dat je iets niet weet?

Column

Hoe ouder ik word, hoe meer ik erachter kom dat er best veel dingen in het leven superingewikkeld zijn. Er spelen momenteel zoveel verschillende, gecompliceerde dilemma’s en er wordt van je verwacht, zeker als je als journalist werkt, dat je overal een mening over hebt. 

Neem nou het hele verhaal over stikstof, een onderwerp dat al jaren voor onrust zorgt in de samenleving maar waar ik nog steeds niets van snap. Op school was ik al geen talent in scheikunde en op het internet word ik nu niet veel wijzer. Er zijn zoveel mensen die belangen hebben, dat het moeilijk is om goede, objectieve informatie te vinden. Bovendien liggen de meningen zover uit elkaar, dat ze gewoon niet vereenigbaar zijn. De één zegt dat er überhaupt geen stikstofprobleem is en dat het probleem alleen op papier daadwerkelijk bestaat, terwijl de andere dagelijks berichten deelt over de enorme veestapel die we in Nederland hebben. Het is net alsof er twee mensen wijzen naar een bal en de één zegt dat ‘ie blauw is, en de ander roept dat de bal rood is, en ik ben hartstikke kleurenblind. 

Ik durf best wel toe te geven dat het stikstofprobleem (of het nu wel of niet een écht probleem is) mij boven de pet gaat. De materie is simpelweg te ingewikkeld om er een geïnformeerde mening over te geven. Dat ga ik dus ook niet doen, want niemand heeft wat aan een mening die gebaseerd is op geen, of verkeerde, informatie. 

Gek eigenlijk dat er in Nederland niet meer ruimte is voor mensen die geen mening hebben. Je moet tegenwoordig overal maar wat van vinden, terwijl het onmogelijk is om alles van alles te weten. Het taboe van onwetendheid, dat begint al op school. ‘Sorry, maar ik weet het niet’, wordt nog veel te vaak gezien als een fout antwoord terwijl je het ook kan zien als een vraag van iemand die ergens meer over wil weten. Natuurlijk is het goed om nieuwsgierig te zijn en het is belangrijk om je te verdiepen in onderwerpen die ook jou aangaan, maar het is net zo belangrijk dat er ruimte is om toe te geven dat je iets niet weet. 

Ik denk dat onze samenleving sterker wordt als we allemaal wat kwetsbaarder zouden zijn. Als we durven toe te geven dat we iets niet kunnen, dat iets ons niet zelf gaat lukken en dat we elkaar dan kunnen helpen. Dat er ruimte komt voor een eerlijk en oprecht gesprek, waar ruimte is voor feiten én voor gevoelens, want die zijn minstens net zo belangrijk. Ik hoop dat we in de toekomst vaker durven te zeggen dat we ergens geen mening over hebben omdat we er niet genoeg over weten en dat we open staan om te luisteren naar mensen die dat wel weten. 

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00