Ook delen van de IJsselmeerkust zijn stiltegebieden.
Ook delen van de IJsselmeerkust zijn stiltegebieden.

Dit is waarom je best eens stil mag zijn

Algemeen

FRIESLAND - Het gesuis van auto’s, het belgeluid van een geïrriteerde fietser, je ringtone die je meldt dat je een nieuwe like hebt, reclame op de radio, het geklets van je familie en het gezoem van je laders; is het jou wel eens opgevallen hoe luid het leven eigenlijk is? Tijdens de Dag van de Stilte, dat dit jaar op zondag 29 oktober valt, staan honderden mensen in Nederland letterlijk stil bij de stilte. Er worden in het hele land activiteiten georganiseerd, maar je kan natuurlijk ook zelf op zoek naar de stilte. 

Stilte is voor iedereen anders. Wanneer is het voor jou stil? Als niemand praat, als je mobiel uit staat of als je in het bos alleen de geluiden van de natuur hoort? Of is stilte de afwezigheid van alle geluiden, zoals in een zogenaamde dode kamer, waar de meeste mensen het niet langer dan een uur volhouden voordat ze gaan hallucineren. Over het algemeen worden er twee soorten stiltes onderscheiden, akoustische stilte (het ontbreken van geluid) en innerlijke stilte. Innerlijke stilte is een staat waar je rust in je eigen lichaam vindt. 

Waarom is stilte goed voor je

In een onderzoek naar wat muziek doet met ons lichaam, kwamen onderzoekers erachter dat vooral de momenten van stilte tussen de onderzoeken een positief effect hadden op ons lichaam. De hartslag en bloeddruk van hun proefpersonen verlaagden en hun ademhaling kwam tot rust. Na deze toevallige ontdekking is het effect van stilte op onze gezondheid verder bestudeerd. In stilte slaat het parasympathische zenuwstelsel aan, het systeem dat ons lichaam tot rust brengt en in de verzorgstand zet, aldus de onderzoekers. Ons immuunsysteem wordt actiever en alles wat herstel bevordert, wordt geactiveerd. Geluidshinder, waarbij mensen dus regelmatig overlast ervaren van geluid, heeft negatieve effecten op onze gezondheid. Het kan stress, irritatie, slaapproblemen en zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Geschat wordt dat zelfs 12.000 mensen elk jaar in Europa sterven als gevolg van geluidshinder.

Activiteiten in Friesland

In Swichum wordt er op 29 oktober een Stilteochtend georganiseerd bij het kerkje van Swichum. Hiervoor kun je je opgeven op hun website www.kerkjevanswichum.nl. Op de website van de Dag van de Stilte (www.kerkjevanswichum.nl) worden regelmatig nieuwe activiteiten toegevoegd. Hou die site dus goed in de gaten als je wilt deelnemen aan een bijzondere activiteit. 

Stilte in Friesland

In Friesland zijn een aantal stiltegebieden. Deze worden in kaart gebracht door Bij12 en dit zijn gebieden waar enkel natuurgeluiden toegestaan zijn en het geluidsniveau onder de 40 decibel ligt. In Friesland vindt je deze stiltegebieden onder andere in de Alde Feanen, bij de Waddenzee, het Lauwersmeer-gebied, het Drents-Friese Wold, De Deelen (tussen Aldeboarn en Heerenveen) en delen van de IJsselmeer-kust.

De dag van de stilte

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 18 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00