Fimke Hijlkema, Cor Hofman, Karl Brouwer, Eelke Rijpkema, Dennis Worst en Agnes Dokter.
Fimke Hijlkema, Cor Hofman, Karl Brouwer, Eelke Rijpkema, Dennis Worst en Agnes Dokter. Foto: Eelke Rijpkema

Oostellingwerf presenteert: Weyerts Eygen “Een goed en eerlijk streekgebonden geproduceerd brood”

Algemeen

MAKKINGA - Een uniek product uit eigen streek, met veel zorg en liefde bereid: dat is Weyerts Eygen brood. Stichting Korenmolen De Weyert, Bakkerij Nijstad en de lokale akkerbouwer uit Elsloo slaan de handen ineen, om een brood op de markt te brengen die eerlijk en streekgebonden is. Straks verkrijgbaar bij Bakkerij Nijstad in Oosterwolde en Appelscha. Eelke Rijpkema van Korenmolen De Weyert vertelt over het bijzondere project. 

“Twee jaar terug, toen corona net begonnen was, mailde Dennis Worst vanuit persoonlijke titel naar de Molen. Hij vroeg of wij ook belangstelling hadden voor rogge, die ze in Elsloo verbouwen. In Elsloo zit namelijk een boer, die wat meer aan de biodiversiteit wilde doen. Hij dacht er aan om rogge te verbouwen op een natuurlijke manier, zonder kunstmest. Zij vroegen vervolgens of wij dat wilden malen. Omdat roggebrood toch wat uit de gratie raakt, vertelden wij dat we meer belangstelling hadden voor tarwe.” 

Een ‘ambachtelijke’ samenwerking

En zo geschiedt: teler Karl Brouwer begint met het verbouwen van tarwe, Korenmolen De Weyert verwerkt het tot meel en ook Biodivers
Cultuurland Ooststellingwerf helpt mee. “Na corona hebben we elkaar fysiek ontmoet. We zijn naar Bakkerij Nijstad in Oosterwolde gegaan, met de vraag of hij iets in ons project zag. Zijn ogen begonnen meteen te glinsteren en toen dacht ik al: hij heeft vast een idee. Alsof het zo moest zijn, kwam er in die periode ook een nieuwe bakker bij Nijstad, namelijk Cor Hofman. Het leuke is, Cor werkt met desem. En desem gaat prima samen met ons meel. Werken met desem is eigenlijk een soort ambacht. De PH-waarde van deze broden moet goed zijn en dat vergt een hele andere manier van bakken. Je moet het brood met de hand kneden, terwijl vele broden gewoon machinaal gaan. Dat maakt Weyerts Eygen echt bijzonder.”

Van Akker naar Bakker

Het bijzondere project heeft de naam: ‘Van Akker naar Bakker’. Een eerlijk product uit eigen streek, met aandacht voor de biodiversiteit: “Wij - de boer, molenaar en bakker - willen op een kleinschalige wijze tarwe verbouwen, met duidelijke biodiversiteitsdoelstellingen. Hierbij wordt het tarwe verwerkt in lokale streekproducten. Het brood dat hieruit vervaardigd wordt, bestaat uit 100% Nederlands graan, waarbij de verbouw en oogst van de tarwe, het malen van het meel en het bakken van het desembrood plaatsvindt binnen een straal van 10 kilometer in de streek Elsloo - Makkinga - Oosterwolde en Appelscha. Het product is van begin tot einde eerlijk en ambachtelijk gemaakt, met aandacht voor een soortenrijke omgeving en milieu. Dat wil zeggen; weinig CO2-uitstoot door minimaal transport.

Versterken biodiversiteit

Het hoofddoel van het project is uiteindelijk het versterken van een soortenrijk biodivers cultuurlandschap, via een eerlijk verdienmodel in de korte keten tussen boer – molenaar – bakker en de consument.

Weyerts Eygen is vanaf oktober bij Bakkerij Nijstad verkrijgbaar.

Het informatiebord 'Van Akker naar Bakker'
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 41 minuten geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 3 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur gisteren
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 15 mei, 12:00
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 15 mei, 10:00