Vanuit Appelscha begint en eindigt het Stellingenpad. Hier zie je de brug met sluis in Appelscha, onderdeel van de toeristisch aantrekkelijke Turfoute.
Vanuit Appelscha begint en eindigt het Stellingenpad. Hier zie je de brug met sluis in Appelscha, onderdeel van de toeristisch aantrekkelijke Turfoute. Foto: Johan Vogelzang

Stellingenpad: wandelroute van 250 kilometer en mooier dan Pieterpad

Algemeen

STELLINGWERVEN - Hou je van wandelen en wil je zuidelijk Friesland oftewel de Stellingwerven (nog) beter ontdekken? Volgend jaar wordt een nieuwe wandelroute in zuidelijk Friesland en een deel van Drenthe geopend. “Het wordt nóg mooier dan het Pieterpad”, zeggen de initiatiefnemers.

Het onder lange afstandliefhebbers vermaarde Pieterpad van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Het Stellingenpad wordt bijna net zo lang en wordt een lange afstandroute met spelelementen en wordt in april volgend jaar geopend. Het bijna 250 kilometer lange pad wordt een officiële landelijke wandelroute met als thema de Stellingwerven. Het pad is tot stand gekomen dankzij de Provincie Friesland, gemeente Ooststellingwerf, de Rabobank en het Recreatieschap Drenthe.

De geschiedenis, het landschap, de taal en de cultuur van de Stellingwerven staan centraal in de wandelgids, die net als het Pieterpad door het NIVON wordt uitgegeven. In samenwerking met stichting Vrijstaat de Stellingen. Het is een wandelroute maar is ook prima op de fiets te doen.

Hele mooie route bedacht

Grofweg gaat de route van Appelscha door de Kale Duinen naar Vledder, dan over het Holtingerveld richting Steenwijk, langs de Wieden over Vollenhove en Giethoorn naar de Linde, dan langs Wolvega richting De Hoeve en Oldeberkoop.

Daarna gaat het langs de Tjonger ofwel over Donkerbroek naar Allardsoog, ofwel over Oosterwolde naar Haulerwijk, waar de paden weer samenkomen om richting het riviertje de Slokkert, via het Fochterlooër Veen weer terug te keren naar Appelscha. 

Bestaat uit dertien etappes van 13 tot 25 kilometer

Het zijn dertien etappes tussen de 12 en 25 kilometer. De meeste etappes kunnen ook in tweeën gesplitst worden. Via de knooppunten is de route eenvoudig te volgen. Op twee plekken in Drenthe zijn de knooppunten nog niet klaar. Tot die tijd komt er een gedetailleerde beschrijving van dat deel van de route.

Elke etappe krijgt een spelelement, is de bedoeling

Spelelementen bij wandeltochten zijn tegenwoordig heel populair. Het is de bedoeling dat elke etappe een spelelement krijgt. Ondernemers, dorpen, verenigingen, scholen, grondeigenaren, instanties of particulieren kunnen een etappe of een deel van een etappe adopteren, van een spel voorzien en hun naam eraan verbinden.

Ondernemers, dorpen (iedereen) mag spelelementen aandragen bij de organisatie

Dat kan samen met de spellencommissie van de stichting worden uitgewerkt. Er zijn al vele ideeën voor verzameld. Zo kan iedereen de aandacht van de wandelaar vestigen op iets wat in de buurt van het pad is. 

Naast de wandelgids zal het NIVON ook een website verzorgen waar behalve de informatie over het Stellingenpad, ook de spelelementen zullen worden opgenomen. Wilt u een (deel van een) etappe adopteren voor een spel? Neem dan contact op met vrijstaatdestellingen@gmail.com.

Afbeelding
Decokay en De Vos verf samen onder één dak Bedrijf in beeld 2 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 3 dec., 11:46
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00