Afbeelding
Foto: Emmy ter Steege

Friso Sneek plaatst zich door zege op Peelpush voor kampioenspoule (3-1)

Sport

SNEEK - De dames van Friso Sneek hebben zich als eerste in de vaderlandse competitie geplaatst voor de kampioenspoule. Door de moeizame doch mooie 3-1 triomf op Peelpush eindigt de formatie van Erik Reitsma op de eerste plaats, omdat de Sneker ploeg met nog twee wedstrijden voor de boeg niet meer te achterhalen is door de concurrentie. Derhalve een nuttige en welkome zege voor de Snekers op Peelpush dat een prima opponent bleek in de goed gevulde Sneker Sporthal. (23-25, 27-25, 25-23 en 25-16).

Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen is behoorlijk groot. De Limburgers, altijd onder de bezielende leiding van Johan Leenders, staat op de achtste plaats tegenover Friso Sneek dat fier bovenaan staat. De straatlengte voorsprong aan punten was in ieder niet terug te zien op het veld, want Friso Sneek mocht zich aan het eind van de rit stevig de handjes dichtknijpen met de maximale puntenoogst al was de nasmaak er niet minder om. 


Foto: Emmy ter Steege

Time-outs opsouperen

In enkele woorden samengevat: boeiend, effectief maar bij tijd en wijle wisselvallig. Om met het eerste te beginnen: boeiend was het zeker. Peelpush rook dat er iets te halen viel in de Waterpoortpoortstad en zorgde met name voor veel servedruk dat de Sneker formatie het moeilijk kreeg in de eerste set. Reitsma startte met Rixt van der Wal, Fleur Wiersma, Anniek Siebring. Britt Schreurs, Nynke Oud, Rosa Entius en libero Geldou de Boer en liet ook veel anders spelers meedoen: Rixt Scholten, Annika de Goede, Iris Oosterbaan en Pleun van der Pijl. De Sneker coach moest in de openingsset  al zijn time outs opsouperen om de ploeg in het juiste gareel te krijgen maar de voorsprong van Peelpush kon niet ongedaan gemaakt worden. (23-25)

Vocale peptalk

In de tweede set bleef het boeiend. Peelpush nam wederom het voortouw – sloeg tactisch op het Sneker blok en serveerde sterk - maar op 10-11 vond libero Geldou de Boer het tijd om de boel eens flink wakker te schudden. Met een uiterste vocale peptalk probeerde ze de ploeg weer op scherp te zetten en dat hielp! Reitsma bracht op 17-20 slaghout Pleun van der Pijl en de 1.97 lange aanvalster bewees meteen het gelijk van haar coach. Van der Pijl nam mede de regie in handen en hamerde op 26-25 de tweede set binnen.

Onmogelijke redding

Die setwinst oogde bevrijdend. Met zelf veel servicedruk werden de Limburgers nu naar achteren gedrongen en op 16-7 was er geen vuiltje aan de lucht. Britt Schreurs- met stip meest constante en beste hardhitter en 17 punten  vandaag - kreeg de handen op elkaar met een onmogelijke redding en alles leek op een veilige 2-1 voorsprong in sets af te stevenen. Het grote verschil – toch het leuke aan damesvolleybal - werd echter teniet gedaan en pas op 24-23 (!) was het andermaal Pleun van de Pijl het goudvinkje!

Nynke Oud ware plaaggeest

In de vierde set waren de verhoudingen meer overeenkomstig de ranglijst. Met name Nynke Oud ontpopte zich met haar serve tot een ware plaaggeest van de gasten die weinig vat kregen op de geplaatste opslagen van de captain. Mede door de servedruk draaide de thuisploeg op volle toeren en werd de vierde set alsnog ruim binnen gehaald tot voldoening en opluchting van de Sneker aanhang. Ook Rixt Scholten was blij met de winst van haar team. “Ik ben blij dat we de koppositie definitief hebben vastgesteld”, aldus de buitenaanvalster uit Oudega W uit de bekende De Hazentelg. 

Meest waardevolle speler

Meest waardevolle speler aan Sneker zijde werd aanvoerder Nynke Oud, terwijl bij Peelpush de 17-jarige Wies Smits tot beste speler werd gekroond. Zij kregen van wedstrijdsponsor Jan Siebring een fraai geschenk uitgereikt. Daarnaast was er volop aandacht voor trainer/coach Johan Leenders. De verbaasde Limburgse roerganger werd door VC Sneek uitvoerig in het zonnetje gezet vanwege het feit dat hij 50 jaar (!) bij Peelpush werkzaam is. Een memorabele mijlpaal dus waarna de Sneker club zich opmaakte voor een derde evenement namelijk het uitreiken van de postzegels aan de Fibrosis Stichting (Zie separaat verslag)


Foto: Emmy ter Steege

Bron: VC Sneek

Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 9 mei, 10:00
De huidige locatie van het museum.
Verhuizing van het Modelspoor Museum gaat niet door Cultuur 8 mei, 11:00
Afbeelding
Landstitel Friso Sneek zorgt voor enorme ontlading Sport 6 mei, 09:38
Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 5 mei, 15:00
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00