Afbeelding
Foto: Ton Visser (Twitter)

Ton Visser uit Bolsward raapt 25.000ste peuk op

Samenleving

Het is een triest record maar wel heuglijk dat er aandacht aan wordt besteed: Ton Visser uit Bolsward verwacht morgen (dinsdag 25 augustus) zijn 25.000ste peuk op te ruimen in de straten van zijn stad Bolsward. Hij ruimt sinds 1,5 jaar zwerfafval op in Bolsward, het is dus best veel wat hij in die periode heeft opgeruimd. Ton houdt alles wat hij vindt bij in de app Litterati.

Van peuk tot microplastic
De peuk, en dan vooral van de filtersigaret, staat met stip op nummer 1 in de lijst van Ton Visser: 25.000 van de 46.000 items die hij opraapte waren peuken. “Elk jaar gooien we in Nederland 7 miljard tot 10 miljard peuken op straat”, zegt Visser. “Het filter bestaat uit plastic, dat langzaam uit elkaar valt en verandert in microplastic. Eén peuk vervuilt zo 8 liter water. Zo worden dus miljarden liters water vervuild.”

De app Litterati
Visser stoorde zich altijd al aan al het zwerfafval en begon 1,5 jaar geleden met opruimen. De gemeente Súdwest-Fryslân benoemde hem eerder al tot ‘Grijper van de maand’. “Het viel me op hoeveel filtersigaretten op straat lagen”, vertelt Visser. “Het zijn er écht veel: sinds juli heb ik alleen in het winkelcentrum van Bolsward al 3.000 opgeraapt.” Visser fotografeert iedere peuk en zet deze in de app Litterati. De app heeft een kaart waarop je kunt zien waar wat voor zwerfafval is gevonden.

Peukentegels
Visser deelt zijn zwerfafvaloverzicht geregeld met de gemeente. “Waren alle inwoners maar zo als de heer Visser”, zegt wethouder Erik Faber. “Ik vind het fantastisch wat hij doet. Het is voor ons ook leerzaam: toen we zagen hoeveel peuken Visser vond, hebben we als proef peukentegels laten plaatsen. Niet om het roken te stimuleren, maar in de hoop dat mensen hun peuken daarin gooien.” De peukentegels liggen bij de bushaltes aan de Harlingerstraat, Koopman Heeresweg en Eekwerdlaan. Rokers gebruiken ze wel, maar toch liggen er nog steeds veel peuken naast de tegels.

“Eén peukje valt wel mee”
“Rokers zeggen dat er geen voorziening is om de peuk in te doen of dat het wel meevalt met één zo’n peukje”, vertelt Visser. “Maar dat ene peukje maakt inmiddels deel uit van de 25.000 peuken die ik van straat heb gehaald.” Hij hoopt dat de gemeente meer wil doen om de peuken uit het straatbeeld te halen.

Wethouder Faber: “We willen hier zeker wat mee, zoals meer peukentegels neerleggen. Natuurlijk moet het bij de rokers zelf vandaan komen, maar we kunnen wel voorlichting geven: dat één peukje op straat gooien niét meevalt. Dat is een mooie uitdaging voor ons als gemeente, maar stoppen met roken is het allerbeste. Zowel voor de roker als voor minder zwerfafval.”

Ook oproep aan ondernemers
“Ook ondernemers kunnen er wat aan doen”, voegt Visser toe. “Ik zie ze vaak een sigaret roken voor hun bedrijf en daarna de peuk op straat gooien. Als ze deze vanaf nu in een asbak doen en weggooien, scheelt dat al enorm.”

Het gebied in het centrum van Bolsward waar Ton Visser de 25.000 sigarettenpeuken in anderhalf jaar heeft gevonden.
Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00