Afbeelding
Foto: Gemeente Súdwest Fryslân

Sneek start proef autoluwe binnenstad

Politiek

SNEEK - De mooie binnenstad van Sneek wordt teveel gebruikt als doorgangsroute voor gemotoriseerd verkeer. Een autoluwe binnenstad zou er voor kunnen zorgen dat Sneek een aantrekkelijke plek is waar inwoners en bezoekers graag komen en verblijven, denkt de gemeente Súdwest-Fryslân. Om te kijken of dit het gewenste effect heeft, start volgend jaar oktober een proef waarin de binnenstad deels wordt afgesloten voor verkeer.

Het doorgaand verkeer in de binnenstad van Sneek neemt toe. Dagelijks rijden er zo’n 10.000 voertuigen door het centrum. Daarvan rijden veel mensen door de stad zonder dat ze daar op bezoek gaan, boodschappen doen of willen parkeren. Fietsers en voetgangers, zowel bewoners als bezoekers, ervaren veel overlast van dat doorgaande verkeer. De gemeente sluit tijdens de proefperiode het doorgaande verkeer op een paar punten af. Halverwege de Singel, de Harinxmakade en op de Prins Hendrikkade mag het verkeer tussen 12.00 uur en 18.00 uur niet doorrijden.

Grote stap

Wethouder Michel Rietman, verantwoordelijk voor verkeer, zegt dat het een grote, maar noodzakelijke stap is: “We willen in de binnenstad meer ruimte creëren, maar dat lukt niet met zoveel verkeer. Het centrum slibt dicht met doorgaand verkeer en dat zorgt voor onveilige situaties. Het is een grote stap, maar we hebben in andere steden gezien dat een autoluwe binnenstad uiteindelijk zijn vruchten afwerpt.”

Er is ook angst dat het probleem verschuift naar andere plekken. “In de proefperiode meten we wat het effect is, op de binnenstad maar ook op omliggende straten en routes. Mochten op andere routes knelpunten ontstaan, dan hopen we die tijdens deze pilot in beeld te krijgen en waar mogelijk direct op te lossen. We komen er maar op één manier achter of de proef slaagt: door het te doen”, aldus wethouder Rietman.

Meedenken

Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden kunnen via een enquête hun mening geven en hun zorgen kenbaar maken. Dat neemt de gemeente mee in de voorbereiding van de proef. Wie mee wil denken, kan op de website www.swf.frl/autoluwebinnenstad de enquête invullen. De gemeente houdt donderdag 8 december van 16:30-19:30 uur op het Waltaplein in Sneek een inloopbijeenkomst over de proef autoluwe binnenstad Sneek.

Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 26 apr, 16:00