Afbeelding
Foto: Súdwest Fryslân

Bolsward-Oost wordt duurzaam en klimaatbestendig

Algemeen

BOLSWARD - Een wijk waar volledig wordt ingezet op energie neutrale en duurzame woningen in een groene omgevingDat is het plan dat Súdwest-Fryslân presenteert voor Bolsward-Oost, de nieuwe wijk in Bolsward waar ruimte is voor 200 nieuwe woningen.  

Súdwest-Fryslân zet zich in lijn met het klimaatakkoord in om energie zoveel mogelijk duurzaam op te wekken. Daarmee is de gemeente koploper in Friesland.

Bauke Dam, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling: “De afspraken die we in het coalitieakkoord hebben gemaakt zijn er niet voor niets. De vraag naar woningen is groot. Daarnaast hebben we te maken met de klimaatverandering waar we als gemeente iets mee moeten én willen. Bij Bolsward-Oost komt dit allemaal samen in één plan: Een gevarieerd aanbod van 200 duurzame, energiezuinige woningen in een klimaatbestendige, groene omgeving.”

Wat maakt Bolsward-Oost toekomstbestendig?

Bolsward-Oost wordt een toekomst bestendige woonwijk met de focus op klimaat, waterhuishouding, energievoorzieningen en duurzaamheid. Er is veel ruimte voor groen en water. Ook is bij de bouw van de woningen aandacht voor de toepassing van duurzame circulaire materialen en constructies.

De volgende mogelijkheden worden nog meer meegenomen bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk:

De nieuwe wijk wordt niet aangesloten op het gasnetwerk;

Energie wordt zoveel mogelijk opgewekt in de woonwijk zelf, door bijvoorbeeld zonnepanelen en alternatieve warmtesystemen;

Het zorgvuldige omgaan met regenwater in de woonwijk en er tegelijkertijd voor zorgen dat het schone drinkwater niet onnodig wordt verspild;

Súdwest-Fryslân onderzoekt of de wijk kan draaien op een zogenaamd ‘Smart Grid’ systeem, een slim energiesysteem waarbij de benodigde energie volledig in de woonwijk wordt opgewekt en opgeslagen. Bewoners kunnen hun eigen opgewekte stroom gebruiken, zonder afhankelijk te zijn van externe energieleveranciers. Bolsward-Oost wordt een van de eerste wijken in Nederland die dit systeem gebruikt.

De wijk komt aan de oostzijde van Bolsward, grenzend aan de Snekerweg en de Ugolaan.

Michel Rietman, wethouder Wonen, volgt de ontwikkelingen omtrent Bolsward-Oost nauwgezet: “We hebben beloofd een flink aantal woningen neer te zetten de komende jaren. De bijdrage van Bolsward-Oost is flink! Dat we daarbij de sterke link met duurzaamheid leggen, is pure winst. Dat is waar we in heen moeten in de toekomst.”

Waar en wanneer zijn de plannen te bekijken?

Het plan voor Bolsward-Oost ligt van 23 september 2022 tot en met 3 november 2022 ter inzage. Inzien van het plan kan bij het gemeenteloket in De Tiid in Bolsward, bij het gemeenteloket in Sneek of via www.ruimtelijkeplannen.nl. Op donderdag 13 oktober 2022 is er van 14.00 uur tot 17.00 uur een inloopmiddag in De Tiid, Jongemastraat 2 in Bolsward. Iedereen kan vrij naar binnen lopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen.

Na de termijn van 6 weken werkt de gemeente toe naar een definitief bestemmingsplan. De gemeenteraad stelt dit plan uiteindelijk vast..

Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00