Afbeelding

Luna uit Sneek doneert bloed voor honden in nood

Algemeen

SNEEK - Elke drie maanden vertrekken hond Luna en haar baas Johan van der Wal uit Sneek richting Nijverdal. Daar zit Eerste Veterinair Bloedband Nederland (EVBN), een plek waar zowel honden als katten bloed kunnen doneren dat dierenartsen in heel het land en in onze buurlanden gebruiken om levens te redden.

In 2016 verscheen er in de Telegraaf een artikel over de oprichter van EVBN, Cris van der Meiden. Hij liet zijn eigen Golden Retriever bloed doneren aan een viervoetige patiënt op de operatietafel. De foto die erbij stond maakte indruk op Johan: "Ik las dat er een tekort is aan hondendonoren. Ik had destijds twee rottweilers, allebei kerngezond, en dacht; dit is een kans om andere honden te helpen." Hij schreef zijn beide honden in, maar helaas overleed de oudste aan een maagtorsie, een dag voor de donatie: "Ze konden er niets meer aan doen. Ik ben nog naar Leeuwarden gegaan maar het was te laat." Een dag later stond hij wel voor de deur bij de EVBN, met alleen Luna.

Tijdens haar eerste donatie was ze net één jaar, afgelopen maand deed ze haar dertiende donatie. In principe kunnen alle gezonde honden die zwaarder zijn dan 22 kilo doneren: "Je wordt ongeveer vier keer per jaar opgeroepen," legt Johan uit. Ze maken er altijd een dagje van, want bloed doneren kan alleen in Nijverdal. Dit komt doordat zij daar alle benodigde instrumenten hebben om het bloed goed te verwerken. "Bij aankomst wordt ze altijd heel erg verwend en krijgt ze veel knuffels en koekjes. Net als bij mensen wordt voor de donatie de HB-waarde gecheckt. Dat doet men door een klein prikje in de bovenlip van de hond. "Luna zit altijd tussen de negen en elf, dus dat is hartstikke goed."

Vervolgens scheren ze een stukje vacht weg op de nek. Zo kunnen ze goed zien waar ze moeten prikken. Luna doneert ongeveer 370 mL per keer, dit duurt ongeveer 5 minuten: "Bij een hond is ongeveer 10% van het lichaamsgewicht bloed. Luna weegt 48 kilo, bereken dan maar hoeveel bloed ze heeft. Ze merkt dus helemaal niets van de donatie, alleen het prikje in de bovenlip is wat gemeen." Na de donatie wordt het bloed gelijk verwerkt in het laboratorium. Het plasma en de bloedlichaampjes worden gescheiden van elkaar in een centrifuge. Het bloedplasma gaat in de vriezer en het bloed in de koelkast. Het bloed blijft vier weken goed, maar is al veel sneller de deur uit.

De EVBN levert zowel bloed aan dierenartsen in Nederland (onder ander Evidensia, een groot dierenziekenhuis in Utrecht), als dierenartsen in België en af en toe Duitsland. De EVBN doet ook dit jaar weer een oproep om meer donoren te werven. Steeds meer honden en katten krijgen in Nederland namelijk een bloedtransfusie. Volgens de organisatie komt dit onder andere omdat men steeds meer geld wil uitgeven aan de gezondheid van hun huisdieren. Mensen die ook met hun hond of kat naar Nijverdal willen komen om bloed te doneren, kunnen zich aanmelden op evbn.nl. Johan: "Het is echt niet zielig! De hond merkt er niets van en krijgt aan het einde een dikke worst voor bij het avondeten. Je zou denken dat Luna de terugweg lekker rustig zou zijn, maar ze barst van de energie na de donatie. Het is een kleine moeite en Luna red levens van andere viervoeters."

Afbeelding
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00