Skulptur Points of View av Tony Cragg på Djurgården 2016,
Skulptur Points of View av Tony Cragg på Djurgården 2016,

Tony Cragg bij Museum Belvédère

Educatie

Het mag gerust een droomproject heten: Museum Belvédère toont de komende maanden zes monumentale sculpturen in het park, plus een aantal kleinere beelden en werken op papier binnen in het museum van niemand minder dan de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg (1949).

In de sculpturen van Tony Cragg lijken alle krachten van de voortdurend veranderende natuur zich samen te ballen. Wanneer je de draaiingen, welvingen en uitsparingen volgt, beginnen de beelden bijna voor je ogen te dansen op het ritme van schaduw en spiegelend licht. Soms doemen de contouren op van gezichten en lichamen, om vervolgens weer op te gaan in de grillige clustering van vormen. De beelden van Cragg zijn sterk geïnspireerd op natuurlijke, organische vormen en bewegingen en nodigen nadrukkelijk uit ze van alle kanten te bekijken. In ‘Points of View’  is dat mogelijk in het door Michael van Gessel ontworpen park rond Museum Belvédère, dat eigendom is van Staatsbosbeheer maar vrij toegankelijk is. In het open landschap en tegen de achtergrond van het lage, rechthoekige museumcomplex zijn de sculpturen optimaal te ervaren.

Sinds Museum Belvédère zich de laatste jaren naast schilderkunst ook op andere disciplines is gaan richten -zoals fotografie, video en driedimensionale kunst- ‘bevolkten’ werken van Ids Willemsma, Auke de Vries en Reinier Lagendijk reeds de open ruimten rond het museum. Een samenwerking met Tony Cragg was een wens die eerder dan verwacht is uitgekomen, dankzij de enthousiaste medewerking van de kunstenaar zelf. 

Directeur-conservator Han Steenbruggen: “Wat daarbij opvalt is dat elk afzonderlijk beeld z’n eigen karakter draagt - patina, vorm, volume - en op z’n eigen wijze relaties aangaat met de omgeving. Zo reikt de ene in sierlijke bewegingen naar boven, verbindt de ander zich zwaar en ingetogen met de aarde en zoekt weer een ander nadrukkelijk het contact met het decor rondom. ‘Kijk naar me’, lijken ze te zeggen, ‘kijk langs me, om me heen en zie dat landschap waar ik sta; museumpark Oranjewoud.

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 3 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 17 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 23 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur gisteren
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00