Linda Vermeeren is journalist bij RondOm Vandaag en volgt het programma van Ingrid Wassenaar 'Hormonen de baas' om van haar migraine af te komen.
Linda Vermeeren is journalist bij RondOm Vandaag en volgt het programma van Ingrid Wassenaar 'Hormonen de baas' om van haar migraine af te komen. Foto: eigen foto

Linda’s hormoondagboek: wanneer sta jij in je kracht?

Column

Is het weer de tijd van de maand? Hoe vaak je als vrouw die opmerking niet naar je hoofd geslingerd krijgt als je een keer snibbig reageert, is ongetwijfeld vaker dan je in de maand menstrueert. Je kunt het mannen ook niet kwalijk nemen. Die hebben geen idee wat wij mee maken. Bij vrouwen zijn de hormonen geen dag hetzelfde. Geen dag! Terwijl mannen in hun hele leven evenveel hormonale schommelingen ervaren als vrouwen in één maand tijd. Bizar.

Ik leer dit alles door het programma te volgen van Ingrid Wassenaar, hormoontherapeut in Leeuwarden. In de vorige editie kon je lezen hoe zij van haar klachten - artsen noemden het domme pech - afkwam door een gezonde levensstijl. Met ‘Hormonen de baas’ wil ze vrouwen op weg helpen naar de beste versie van hunzelf. Ik ben inmiddels een paar weken onderweg (mijn eerste column kun je hier teruglezen) en ben razend enthousiast, want tijdens mijn eerste ongesteldheid had ik geen migraine. Niet eens hoofdpijn. Sterker nog ik voelde me zelfs aardig energiek en vrolijk. Ik weet niet wat ik mee maak.

Mijn migraineklachten zijn na mijn zwangerschap ontstaan. Geen enkele specialisten nam mij echter serieus als ik opperde dat een hormoondisbalans de oorzaak zou kunnen zijn: mijn bloedwaarden waren immers op orde. Maar hoe meer ik leer van Ingrid, hoe meer ik me besef dat alles met elkaar verband houdt. In eerste instantie duizelt het me als ze het heeft over oestrogenen, progesteron, testosteron, cortisol en alle andere hormonen. Maar in de modules legt Ingrid alles in Jip en Janneke-taal uit waarna ik mezelf regelmatig hoor vertellen aan iedereen die het maar horen wil (en dat zijn er veel, want er zijn zoveel vrouwen met onverklaarbare klachten waarvan een hormonale disbalans wel eens de oorzaak zou kunnen zijn) over insulineresistentie en het belang van een gebalanceerde bloedsuikerspiegel om op die manier je oestrogeenlevels onder controle te houden.

Om dat te doen is het belangrijk te weten welke tijd van de maand het is, daar naar te luisteren en gebruik van te maken. Want wanneer je tijdens je menstruatiefase veel klachten ervaart (ik heb dan ALTIJDd migraine), geeft dat aan dat je niet goed luistert naar je lichaam en je tweede ritme. Je kunt het simpel opbreken in vier delen: winter (menstruatie - minder energie), lente (meer energie, maar neem niet te veel hooi op je vork), zomer (ovulatie - je straalt) en herfst (hoge concentratie, maar neem gas terug). Ingrids advies: stem je bezigheden af op je cyclus en kijk wanneer jij in je kracht staat. Plan belangrijke dingen rond je ovulatie. Dat zijn we op ons mooist en ben je het succesvolst. Als je ongesteld bent is je serotonine laag, evenals je oestrogeen en progesteron. Dan voel je je bleh en heb je geen zin in sociale contacten. Dus als je me volgende week zoekt? Dan verschuil ik me op de bank onder een dekentje. Met toestemming van Ingrid.

Bovenstaande column stuurde ik naar de drukker. Tevreden. Ik wist hoe het zat en hoe het moest. Tot ‘s avonds de man met de hamer langs kwam. Ik was kapot. Had koppijn. Mijn lichaam vloot me terug. Ik baalde, maar ergens moest ik er ook wel om lachen. Want weten hoe iets in theorie zit en in de praktijk toepassen zijn natuurlijk twee heel verschillende dingen. Want juist op het moment dat ik gas terug moest nemen, vloog ik er vol in. Met allerlei leuke werkopdrachten en ook privé was ik druk. Op mijn vrije woensdag was ik ook aan het werk en omdat de krant een dag eerder naar de drukker draaide ik overuren. En dat heb ik de afgelopen week moeten bezuren. Want waar ik tijdens mijn eerste menstruatie tijdens dit traject nergens last van had, voelde ik me nu een stuk minder lekker. Een week lang worstelde ik met koppijn en een zeer lijf. Maar ik had geen migraine, kon gewoon werken en heb me alleen op zondag onder een dekentje verschuild...

!
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk