Linda Vermeeren volgt het programma 'Hormonen de baas' en neemt je mee op weg naar een fit en gezond leven.
Linda Vermeeren volgt het programma 'Hormonen de baas' en neemt je mee op weg naar een fit en gezond leven. Foto: Linda Vermeeren

Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan?

Column

“Zou je dat nu wel doen? Aan een dieet beginnen terwijl je midden in een scheiding zit”, vraagt een vriend bezorgd. Diëten zijn immers vaak een extra vorm van stress en spanning heb je al genoeg wanneer je je huwelijk beëindigt. En wellicht zou dat zo geweest zijn als dit een zoveelste ordinaire lijnpoging geweest zou zijn. Het programma van Ingrid Wassenaar om je hormonen in balans te krijgen, is zoveel meer dan dat. Het is een levensstijl. En bovendien mijn rots geweest de afgelopen maanden.

Want het waren niet de leukste maanden uit mijn leven: af en toe zat ik er enorm doorheen. Waar ik me anders aan chips, chocola en bokkepootjes had vergrepen, taalde ik daar nu nauwelijks naar. Natuurlijk gunde ik me af en toe een patatje of sushi, over het algemeen hield ik me strikt aan de weekmenu’s. Ik vind het heerlijk niet na te hoeven denken over wat ik eten moet. Op de boerenkoolstampot met zoete aardappel en granaatappelpitjes en de bietjes-smoothie na, vind ik alles wat Ingrid me voorschreef heerlijk.

En dat vertaalt zich ook naar hoe ik me voel. Ik voel me zowel fysiek als mentaal sterker dan voorafgaand aan dit programma. Ik ben niet langer hangry (hongerig en moe) doordat ik mijn insulineresistentie onder controle heb door driemaal daags te eten. Ik eet bovendien gezonder dan ooit. Meer eiwitten en minder suiker en gluten. Bovenal veel groente. Heel veel groente. ‘s Ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Ik kauw beter wat je spijvertering en dus je stoelgang enorm helpt. Ik heb het niet meer koud en mijn migraine is verminderd. Het is nog niet weg, maar ik heb minder aanvallen en als ik een migraineaanval heb is die van kortere duur. En gezien de stress van de laatste tijd vind ik dat een klein wonder.

Daarnaast ben ik maar liefst tien kilo afgevallen zonder het gevoel te hebben daar enorm veel moeite voor gedaan te hebben. En dat terwijl een poging tot afvallen met een diëtist nauwelijks effect had. Vanwege die verrekte hormoondisbalans weet ik nu. Maar goed die balans die denk ik nu gevonden te hebben. Dat niet alleen: Ingrid motiveert me zelfs een stapje verder te gaan. De gewichten die ik bij het inpakken van de verhuisdozen al weg ‘gemariekondood’ had, want ze sparkten geen joy, heb ik voorzichtig weer te voor schijn gehaald. Want wat blijkt: meer spiermassa, zorgt voor meer energie. En dat idee alleen al brengt mij veel vreugde.

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt. 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb. 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb. 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb. 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul. 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun. 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun. 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun. 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk