De invloed van voeding op je afweer
Zorg & WelzijnWe weten allemaal heus wel dat we eigenlijk gezond zouden moeten eten. Maar we zijn zo druk en zo moe. En dan ook nog uitgebreid eten klaarmaken?
Juist nu! Want 80% van je weerstand bevind zich in je buik. Het belangrijkste wat je buik nodig heeft zijn tevreden bacteriën. Daarvoor hebben ze een goede leefomgeving nodig, namelijk vezels. Vezels zitten vooral veel in groente, peulvruchten en volkoren granen. Als deze bacteriën vervolgens vol tevredenheid gezonde voeding verteren, komen er allemaal vitamines, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten vrij die vervolgens via jouw bloed naar alle cellen in je lichaam worden getransporteerd. Jouw cellen kunnen daardoor optimaal functioneren, en daardoor ben je minder vatbaar voor virussen en bacteriën, pathogenen genoemd.
Minder vatbaar betekend niet dat je de pathogeen niet binnen krijgt. Maar jouw immuunsysteem staat vervolgens direct op scherp en maakt allemaal immuun cellen aan om de indringer te lijf te gaan en uit te schakelen. Om deze immuun cellen aan te maken, is er vet, vitamine C en vitamine D nodig. Heb je hier weinig van, dan maak je zwakkere immuun cellen en heeft de pathogeen meer ruimte om je ziek te maken. Daarnaast vindt er een interactie plaats tussen vitamine C en suiker. Heb je meer suiker dan vitamine C in je lijf, dan hecht de suiker zich aan de immuun cel, en zo wordt deze zwakker. Vitamine C en de juiste vetten zitten in groente, fruit, noten, vis, avocado en olijfolie. En daar zitten ook nog eens de juiste bacteriën in.
Voor meer voedingsadvies: www.margreetdonker.com
Link naar PDF bestand