Afbeelding

De invloed van voeding op je afweer

Zorg & Welzijn

We weten allemaal heus wel dat we eigenlijk gezond zouden moeten eten. Maar we zijn zo druk en zo moe. En dan ook nog uitgebreid eten klaarmaken?
Juist nu! Want 80% van je weerstand bevind zich in je buik. Het belangrijkste wat je buik nodig heeft zijn tevreden bacteriën. Daarvoor hebben ze een goede leefomgeving nodig, namelijk vezels. Vezels zitten vooral veel in groente, peulvruchten en volkoren granen. Als deze bacteriën vervolgens vol tevredenheid gezonde voeding verteren, komen er allemaal vitamines, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten vrij die vervolgens via jouw bloed naar alle cellen in je lichaam worden getransporteerd. Jouw cellen kunnen daardoor optimaal functioneren, en daardoor ben je minder vatbaar voor virussen en bacteriën, pathogenen genoemd.

Minder vatbaar betekend niet dat je de pathogeen niet binnen krijgt. Maar jouw immuunsysteem staat vervolgens direct op scherp en maakt allemaal immuun cellen aan om de indringer te lijf te gaan en uit te schakelen. Om deze immuun cellen aan te maken, is er vet, vitamine C en vitamine D nodig. Heb je hier weinig van, dan maak je zwakkere immuun cellen en heeft de pathogeen meer ruimte om je ziek te maken. Daarnaast vindt er een interactie plaats tussen vitamine C en suiker. Heb je meer suiker dan vitamine C in je lijf, dan hecht de suiker zich aan de immuun cel, en zo wordt deze zwakker. Vitamine C en de juiste vetten zitten in groente, fruit, noten, vis, avocado en olijfolie. En daar zitten ook nog eens de juiste bacteriën in. 

Voor meer voedingsadvies: www.margreetdonker.com


Link naar PDF bestand
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 11 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 14 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 15 uur geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 17 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 15 mei, 15:29