Lever nu je oude schoenen in bij Intersport en ontvang korting.
Lever nu je oude schoenen in bij Intersport en ontvang korting. Foto: Rob Dijkstra

Inzamelactie bij Intersport: “Van de schoenen worden nieuwe kunstgrasvelden gemaakt”

Zakelijk

LEEUWARDEN - Heb jij nog een paar oude schoenen liggen? Gooi ze dan niet in de container, maar lever ze in bij Intersport Luxen! De Leeuwarder sportzaak heeft namelijk een bijzondere inzamelingsactie die geldt tot en met zondag 25 september. Lever jij een paar oude schoenen in? Dan krijg jij korting op een paar nieuwe schoenen en draag jij bovendien iets bij aan het milieu. Van de oude schoenen worden namelijk gloednieuwe kunstgrasvelden gemaakt. Eigenaar Gerrit Jan Faber vertelt meer over de actie. 

Intersport Luxen is al jarenlang een begrip in Leeuwarden. De sportwinkel geeft gedegen advies en past met liefde een modieuze en bovenal functionele schoen aan. Daardoor hebben mensen lang(er) plezier van hun schoenen en nog belangrijker: de schoen draagt bij aan de gezondheid van je voet (en dus lichaam). Dankzij de kennis en apparatuur binnen Intersport worden voetproblemen (en andere gezondheidsproblemen) voorkomen- en verholpen.

Belang van een goede schoen

“Wij geven onze klanten richtlijnen waardoor ze weten welke schoen geschikt is, maar ook welke maat zij nodig hebben”, legt Faber uit. “Mensen zijn soms verrast, omdat ze grotere maten blijken te hebben dan zij denken. In de praktijk kopen mensen vaak te kleine schoenen om de schoen ‘vaster’ te krijgen. Maar als je een aangemeten schoen koopt, heb je ruimte bij je tenen en zit je alsnog vast in je schoen. Dit heeft positieve gevolgen voor de rest van je lijf. Je voet is namelijk je fundament. Als die niet comfortabel staat, krijg je last van je enkels, knieën, rug, tot je hoofd aan toe.” 


Lever nu je oude schoenen in bij Intersport en ontvang korting. - Foto: Rob Dijkstra

Alle schoenen zijn welkom en mogen tot de draad toe versleten zijn.

Duurzaam en gezond

Intersport hecht veel waarde aan gezondheid, maar ook aan duurzaamheid. De inzamelactie heeft impact op zowel het milieu, als op de gezondheid. Oude schoenen worden hergebruikt, om velden te creëren waarop mensen kunnen sporten. Een prachtig initiatief, maar hoe werkt dat in de praktijk? Faber legt uit: “Alle schoenen zijn welkom en mogen tot de draad toe versleten zijn. Ze hoeven hier ook niet vandaan te komen. De schoenen gaan vervolgens naar een recyclebedrijf in Hoorn. Daar worden de schoenen uit elkaar gesplitst en vervolgens worden er kunstgrasvelden van gemaakt. We zorgen zo voor extra grondstoffen en recycling. Als er betere schoenen tussen zitten die nog bruikbaar zijn, gaan ze naar goede doelen toe. Als wij vanuit onze branche zo iets bij kunnen dragen aan een betere wereld, dan voelt dat natuurlijk fantastisch. Je kunt daarnaast trouwens ook nog oude tennisballen inleveren, die worden dan weer als nieuw gerecycled en weer op de markt gebracht. De nieuwe ballen worden bovendien gemaakt van een katoenen vilt, waardoor de ballen ook nog eens minder schadelijk zijn voor het milieu.” 

Honderd keer nihil is ook iets

Faber vindt het belangrijk om op de aarde te passen. “En onze invloed is natuurlijk nihil, maar als je honderd keer nihil hebt, dan is het toch alweer iets. Zo heeft de INRETAIL ons bijvoorbeeld ook gevraagd om de deuren dicht te houden, om energie te besparen. Best wel lachen, want mijn vader deed in de jaren 70 de deuren open. En ik doe ze in 2022 weer dicht. Laten wij als ondernemers doen wat we kunnen en ons beste beentje voorzetten.” 

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 4 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 7 uur geleden
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00