Gemeente Leeuwarden is genomineerd voor één van de Circular Awards 2023.
Gemeente Leeuwarden is genomineerd voor één van de Circular Awards 2023. Foto: Unsplash.com

Gemeente Leeuwarden genomineerd voor Circular Award 2023

Winnen

LEEUWARDEN - Gemeente Leeuwarden is genomineerd voor één van de Circular Awards 2023 die tijdens de Week van de Circulaire Economie (6 t/m 11 februari) worden uitgereikt.

Leeuwarden is uitgeroepen tot finalist omdat wij ons samen met partners, van boer tot bouwer, richten op het ontwikkelen van duurzame en circulaire (biobased) ketens in de bouw (biobased) in de provincie Fryslân. De teelt van vezelhennep is een belangrijke schakel in deze keten.

Biobased bouwen stimuleren

In 2022 heeft gemeente Leeuwarden samen met Vereniging Circulair Friesland en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân concrete afspraken gemaakt over de toepassing van biobased/natuurlijke materialen in de bouw. Dit Biobased Isolatiepact, waarin de hele bouwketen samenwerkt, maakt het mogelijk om grote stappen te zetten naar een duurzame en circulaire bouw. In 2022 hebben boeren hiervoor al meer dan 200 hectare aan vezelhennep geplant en geoogst.

Circulair bouwen als de norm

De gemeente Leeuwarden - met als trekkers wethouders Hein de Haan en Evert Stellingwerf - wil de komende jaren de toepassing van hennep als isolatiemateriaal in de renovatie en nieuwbouw versnellen.

Daarnaast werkt gemeente Leeuwarden aan een prijsvraag voor biobased en circulair bouwen in Leeuwarden.

Wethouder Evert Stellingwerf: “We zijn heel blij met onze nominatie voor een Circular Award! Voor onze gemeente is circulair bouwen erg belangrijk. Bij elke nieuwe gebiedsontwikkeling krijgen energie, klimaat en grondstoffenverbruik nadrukkelijk een plek. Daarbij is ons uitgangspunt dat we zoveel mogelijk biobased bouwen. In 2030 willen we dat circulair bouwen de norm is. Dat willen we als gemeente bereiken doordat we bij elke nieuwe ontwikkeling concrete doelen op het gebied van circulariteit op te nemen.”

Over de Circular Awards 2023 

Bij de Circular Awards zijn in totaal 9 finalisten. Eén van de finalisten is gemeente Leeuwarden, in de categorie ‘Public’. Leeuwarden neemt het hierin op tegen gemeente Zwolle en provincie Gelderland. De andere twee categorieën zijn Business Small en Business Large. De negen finalisten houden tijdens de Nationale Conferentie voor de Circulaire Economie op 6 februari in Theater de Spiegel in Zwolle een pitch over hun project. Vervolgens kiest het publiek de winnaar.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 49 minuten geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 2 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 7 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren