Wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden met één van de deelnemers.
Wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden met één van de deelnemers.

Fries Doortrappen-seizoen van start

Sport

FRIESLAND - Friezen kunnen komend seizoen meedoen aan diverse gratis fietsactiviteiten in de eigen omgeving, via het programma Doortrappen Fryslân. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij een fietsgroep, meedoen aan een fietsspiegelactie of een driewielfiets proberen. Het volledige aanbod staat op www.doortrappen.frl. Het programma Doortrappen heeft als doel mensen zo lang mogelijk met plezier en veilig te laten fietsen. Woensdag 5 april is het Friese Doortrappen-seizoen geopend.

Alle 18 Friese gemeenten organiseerden woensdag een fietstocht. De officiële seizoensopening was in Leeuwarden. Wethouder Evert Stellingwerf kreeg hier samen met 100 deelnemers uitleg van een fietsdocent over veilig fietsen. Daarna fietsten ze samen met een buurtsportcoach een Doortraproute. In Fryslân zijn zo’n 40 van deze routes: rondjes van 20 kilometer, over ruimere paden, met weinig obstakels en oversteken. De routes zijn in eerste instantie bedoeld voor oudere fietsers, maar zijn uiteraard ook toegankelijk voor anderen.

www.doortrappen.frl

Geïnteresseerden vinden op www.doortrappen.frl een overzicht van fietsactiviteiten en Doortraproutes in de buurt. Via de website zijn ook Fiets je rijk-boekjes en stempelkaarten te bestellen. Door tijdens het fietsen van Doortraproutes stempels te verzamelen, verdient de fietser een beloning.

Doortrappen in Fryslân

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In Fryslân is het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân kwartiermaker en elke gemeente heeft een Doortrappen-coördinator. De fietsactiviteiten worden opgezet en georganiseerd door de Fietsersbond (fietsdocenten) en Sport Fryslân (buurtsportcoaches). Ze werken daarbij samen met andere partijen die betrokken zijn bij veilig fietsen in Fryslân, zoals fietswinkels en fysiotherapeuten.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen gisteren
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00