SC Cambuur keeper Joao Virginia baalt stevig na de nederlaag.
SC Cambuur keeper Joao Virginia baalt stevig na de nederlaag. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur met 2-1 onderuit in Friese derby

LEEUWARDEN - De eerste Friese derby van dit seizoen is gewonnen door sc Heerenveen. SC Cambuur kwam nog wel op voorsprong dankzij een treffer van Jamie Jacobs, maar wist de score na een aantal uitstekende kansen niet uit te breiden. Tegen de verhouding in kwam sc Heerenveen op 1-1 dankzij een kopbal van Amin Sarr. In de tweede helft waren de Feansters sterker, maar tot grote kansen kwam de ploeg van Kees van Wonderen nog niet. Tot het moment waarop Anas Tahiri zich vrijkapte en uithaalde met links. De bal leek houdbaar, maar keeper Joao Virginia dook over de bal heen. En daarmee werd de eerste Friese derby een prooi voor sc Heerenveen. In de slotfase behoedde WK-ganger Andries Noppert zijn ploeg nog voor een tegendoelpunt. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag.

Vanmiddag stond al de laatste officiële wedstrijd van het kalenderjaar 2022 op het programma. En niet zomaar een wedstrijd, maar de clash tegen de grote rivaal SC Heerenveen. Blauw-wit versus geel-blauw. Waar Cambuur op dit moment niet bepaald de wind in de zeilen heeft, is het sentiment bij onze buren een stuk beter. Hoewel het elftal van Kees van Wonderen heus niet wekelijks de pannen van het dak speelt, staan de blauw-witten keurig in het linker rijtje en kon in het Friese haagje in alle rust worden toegeleefd naar de Derby. Hoe anders was dat bij ons in Leeuwarden. Over het algemeen wordt er redelijk tot goed gevoetbald, maar vormt een gebrek aan aanvalskracht het grote manco voor de Leeuwarders. Drie keer op rij met 1-0 verliezen vat eigenlijk in een notendop het verhaal van de voorbije maanden samen. Daarnaast moest er afgelopen donderdagavond nog een loodzwaar duel tegen Feyenoord worden gespeeld. En vrijdag stond het wel en wee van onze club in het teken van de komst van Sjors Ultee. De nieuwe hoofdcoach die vanmiddag nog niet op de bank plaatsnam, maar bij ingang van de winsterstop de leiding overneemt van Pascal Bosschaart. Never a dull moment bij onze prachtige club. Het slotstuk van een voor Cambuur, zowel op sportief als menselijk vlak, turbulente eerste seizoenshelft, eindigde in mineur. In een matige, maar onderhoudende derby trok SC Heerenveen uiteindelijk aan het langste eind en versloeg het Cambuur uiteindelijk met 2-1.

De Friese derby staat garant voor spektakel. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

5-3-2 formatie

In het Abe Lenstra Stadion borduurde het duo Bosschaart/Barto voort op de 5-3-2 formatie waarin het afgelopen donderdag in De Kuip ook aantrad. De enige mutatie in de startende elf was Tom Boere, hetgeen ten koste ging van Remco Balk. Doke Schmidt had nog dermate last van zijn kuitblessure dat hij ook vanmiddag nog niet bij de wedstrijdselectie zat. Bij onze buren was het meespelen van Pawel Bochniewicz vooraf een twijfelgeval, maar de Poolse verdediger was voldoende hersteld van een enkelblessure, waardoor Kees van Wonderen met zijn gebruikelijke elf aan de aftrap stond.

Snelle voorsprong SC Cambuur

Gesteund door een vol uitvak kwam Cambuur in de twaalfde minuut op voorsprong. Alex Bangura lanceerde Jamie Jacobs, die koeltjes Andries Noppert omspeelde en de score opende. Het was daarna de thuisploeg die aandrong, maar niet bij machte was om tot echte kansen te komen. Na een half uur spelen had Jamie Jacobs een uitgelezen kans om zijn tweede doelpunt van de middag te maken. Uit een fraaie uitval legde Calvin Mac-Intosch de bal op een presenteerbladje voor hem neer, maar de offensieve middenvelder slaagde er niet in om de bal binnen te werken. En waar onze geel-blauwen de voorsprong dachten te verdubbelen, stond het vlak daarna 1-1. Amin Sarr kopte via de onderkant van de lat de gelijkmaker binnen. Onze Portugese doelman João Virgínia ging daarbij niet helemaal vrijuit. Omdat er in het restant van de eerste helft niet meer werd gescoord, gingen beide teams met een 1-1 ruststand aan de thee.

Jamie Jacobs brengt SC Cambuur in extase. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Anas Tahiri held van sc Heerenveen

Nadat twee ongewijzigde elftallen uit de kleedkamers waren gekomen, veranderde het spelbeeld in het tweede bedrijf nauwelijks. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar grote kansen deden zich over en weer niet voor. De thuisploeg had het meeste balbezit en Cambuur loerde op de counter. Naarmate de tweede helft vorderde, kwamen de mannen van Bosschaart steeds minder van hun eigen helft af. Ruim 10 minuten voor het einde schoot Anas Tahiri de thuisploeg op voorsprong. Deze dreun kwam Cambuur niet meer te boven, al was Roberts Uldrikis diep in blessuretijd nog dichtbij de gelijkmaker.

Anas Tahiri is de held van sc Heerenveen. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Degradatiezorgen

Door deze verliespartij blijven de Leeuwarders zichzelf terugvinden in de staart van de Eredivisie. Rondom het Cambuurplein kunnen de wonden worden gelikt en wacht vanwege het WK in Qatar een ongebruikelijk lange winterstop. Dat hoeft op zich niet slecht uit te pakken, want dat biedt de nieuwe hoofdtrainer volop gelegenheid om het kwakkelende team weer op het juiste, winnende spoor terug te brengen. Om te beginnen op 8 januari 2023. Dan komt het FC Volendam van Wim Jonk naar het Cambuurplein. Een wedstrijd tegen een directe concurrent die het startpunt moet vormen van het sportieve herstel van de Leeuwarders.

Andries Noppert behoedt sc Heerenveen in de slotfase voor een tegentreffer. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 57 minuten geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 4 uur geleden
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 6 uur geleden