Pieter Bos neemt afscheid van SC Cambuur.
Pieter Bos neemt afscheid van SC Cambuur. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Afscheid Pieter Bos ‘hoogtepunt’ op avond om snel te vergeten voor SC Cambuur

Sport

LEEUWARDEN - ’We love you, Pieter, we do!’, Het applaus van de tribunes in het Cambuur Stadion heeft zelden zo luid geklonken als vanavond voorafgaand aan het duel tussen SC Cambuur en Vitesse. Dat had niks te maken met de grote belangen van deze wedstrijd, maar des te meer met het vroegtijdige afscheid van doelman Pieter Bos. SC Cambuur zou SC Cambuur niet zijn zonder een groots afscheid, maar dit was zelfs daarvan de overtreffende trap. Voor de Oost-tribune werd een groot spandoek naar boven getakeld en de spelers, die bij opkomst een speciaal shirt droegen met ‘Pieter bedankt!’, vormden een erehaag om Pieter te bedanken. Complimenten daarvoor mogen ook richting de gasten van Arnhem, die uit handen van aanvoerder Bero nog een shirt overhandigden.

Het zijn van die momenten waarop voetbal slechts bijzaak is, maar aan die relativering heb je nou eenmaal niks binnen de lijnen en de sportieve belangen voor beide clubs gezien de ranglijst groot. Dat klinkt misschien gek als we het over Vitesse hebben als tegenstander, maar de Arnhemmers zijn tot dusver bezig aan een moeizaam seizoen en zagen hoofdtrainer Letsch al vertrekken naar de Bundesliga. Philip Cocu is de man die hem onlangs opvolgde en het tij moet gaan keren bij Vitesse. Dat lukte vanavond wonderwel, want zonder groots te voetballen won zijn ploeg vanavond met 0-3.

Drie wijzigingen 

Bij SC Cambuur zagen we drie nieuwe gezichten aan de aftrap ten opzichte van het duel tegen de Eagles en daarvan was alleen die van Uldrikis voor Boere noodgedwongen. Henk de Jong moest veel keuzes maken deze week en die vielen uiteindelijk in het voordeel van Bangura (ten koste van Van Wermeskerken) en Mambimbi (voor Balk).

Niet het gewenste effect

Dat leverde niet direct het gewenste effect op, want de geel-blauwen hadden het moeilijk in de openingsfase van de wedstrijd. Vitesse had de druk goed op de Leeuwarder defensie en was, vooral via standaardsituaties, aan het aandringen. Dat leverde na twintig minuten spelen ook een treffer op, toen Bangura een vrije trap iets te makkelijk weggaf en uit de indraaiende voorzet Ryan Flamingo de bal kon binnenglijden. Virginia kansloos en de bezoekers op voorsprong.

Speldenprikjes 

Na de openingstreffer kwam SC Cambuur iets beter in de wedstrijd en drong het de bezoekers verder en verder terug. Dat leverde zeker gevaar op, maar echte grote kansen waren schaars voor geel-blauw vanavond. De grootste in het eerste bedrijf was voor Jamie Jacobs, die met links mocht aanleggen in de zestien, maar zijn inzet was niet hard en vooral precies genoeg.

VAR-moment 

Vlak voor rust was het nog wel even billenknijpen voor alles en iedereen van SC Cambuur, toen Jamie Jacobs zowat op de achterlijn een Arnhemmer onderuit haalde. Scheidsrechter Gerrets zag daar een strafschop in, maar gelukkig was de VAR daar om die misstap te corrigeren. Het contactmoment was namelijk buiten de zestien en dus bleef het een wedstrijd.

Wedstrijd in het slot 

Dat zou het blijven tot ongeveer een kwartier voor tijd, toen Vitesse de voorsprong verdubbelde en daarmee de wedstrijd in het slot stak. Het was Kozlowski die het doelpunt liet aantekenen met een droge schuiver vanaf de rand van de zestien. Hij werd in stelling gebracht vanuit een omschakel-moment, dat was niet toevallig, en kreeg wellicht iets te veel tijd en ruimte om aan te leggen.

Hoe het ook zij, de 0-2 stand stond op het scorebord en met een aanvallende wissel (Balk voor Bergsma) deed de technische staf er alles om tot een slotoffensief te komen. Die druk op de achterhoede van Vitesse kwam er wel degelijk, maar misschien wel typerend voor de wedstrijd zou de treffer aan de andere kant van het veld vallen. Uit een scrimmage, waarin eerst Virginia nog de baas was, poeierde Tronstad uiteindelijk de bal tegen de touwen en daarmee was de wedstrijd wel klaar vanuit Leeuwarder perspectief.

Analyseren en door

Het is nu tijd om de wonden te likken, grondig analyseren en dan op naar volgende week. Dan is op de zondagmiddag (aftrap 14.30 uur) FC Twente de tegenstander aan het Cambuurplein.

Afbeelding
Brand in cafetaria in Leeuwarden Politie 16 uur geleden
Afbeelding
Kies Koers: “Persoonlijk Leiderschap is jezelf serieus nemen" Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Thuiszorg Het Friese Land: “Profiteer van slimme zorgtechnologie!" Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Opening tentoonstelling 'Waterwerk in Fryslân' Cultuur 27 mrt., 15:00
Afbeelding
VaroCare, de meest efficiënte manier van zwachtelen: “Therapeutische elastische kousen en klittenbandzwachtels" Gezondheid 27 mrt., 12:00
Afbeelding
Prijzenslag Iryoku bij Ommelander Cup Sport 27 mrt., 09:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Crimineel gedrag niet bestraft Column 27 mrt., 08:00
Afbeelding
Convenant Fryslân Werkt: Samen werk maken van werk! Samenleving 26 mrt., 18:00