Een balende Issa Kallon na de nederlaag tegen NEC.
Een balende Issa Kallon na de nederlaag tegen NEC. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen tegen NEC

Sport

SC Cambuur is zichzelf zondagmiddag vergeten te belonen in de thuiswedstrijd tegen NEC. In een wedstrijd waar de kansen hoofdzakelijk voor de Leeuwarders waren, pakten de Nijmegenaren toch de volle buit. Een schot van zo’n 20 meter belandde pal in de kruising achter keeper Pieter Bos. Een flinke domper, gezien het positieve spel van kersverse interim-hoofdtrainer Dennis Haar. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

Een uitverkocht huis, een waterig lentezonnetje en een handvol spelers die terugkeerden van een blessure of ziekte. SC Cambuur – N.E.C. Nijmegen had op voorhand -vanuit Leeuwarder perspectief- alle ingrediënten om een mooie voetbalmiddag te worden en lang zag het er naar uit dat het dat ook zou worden. SC Cambuur was namelijk beter, had de beste kansen, maar verloor helaas wel met 1-2. ‘Zuur’ is het woord dat past bij de wedstrijd van deze middag.

Saai kun je wedstrijden van SC Cambuur dit seizoen zelden tot nooit noemen en ook vandaag was dat niet het geval. Al had het in de openingsfase best iets minder enerverend mogen zijn, want al na drie minuten lag de bal in het doel en dat was helaas aan de verkeerde kant. Schmidt wou uitverdedigen maar kopte de bal per abuis tegen het hoofd van Hoedemakers en zo kwam de bal gelukkig terecht bij Okita die van dichtbij niet kon missen: 0-1.

Wederom een vroege achterstand voor SC Cambuur, waar de interim-hoofdtrainer voor het eerst plaatsnam op de bank. Het verhaal is bekend; Dennis Haar neemt voor de rest van dit seizoen de honneurs waar van Henk de Jong. Hij zag zijn ploeg, met Schouten, Jacobs en Uldrikis terug in de basiself, niet in de war raken na de vroege tegentreffer en met veel energie en bij vlagen ook goed voetbal hing de gelijkmaker in de lucht.

Die liet dan ook niet lang op zich wachten, want precies tien minuten later tekende Mitchel Paulissen voor de verdiende 1-1. Het was Joosten die op avontuur ging, Jacobs en Uldrikis die ruimte maakten met een opofferings-loopactie en zo kwam de Limburger vrij in de zestien. Na een knappe aanname en dito schot liet hij doelman Branderhorst kansloos en was de stand weer gelijk.

Het was het startsein van een goede fase voor de thuisclub en met name Kallon (schot in de lange hoek) en Uldrikis (kopbal bij de tweede paal) waren dicht bij een op dat moment verdiende voorsprong.

Na de rust, waarin overigens door beide teams niet werd gewisseld, zagen we hetzelfde spelbeeld. SC Cambuur had het leeuwendeel van het balbezit en zocht naar een opening in de Nijmeegse defensie. Makkelijk was dat niet, want trainer Rogier Meijer had opnieuw gekozen voor een verdedigende 5-3-2 variant.

Toch kwamen er kansen voor geel-blauw en de grootste was misschien nog wel voor invaller Milan Smit. De 18-jarige spits van SC Cambuur Onder 21 verving Roberts Uldrikis na een uur spelen en deed dat zeker niet onverdienstelijk. Koud in het veld kwam hij op aangeven van opnieuw Patrick Joosten vrij voor de goal en zijn inzet kon ternauwernood nog worden gered door Branderhorst.

De aloude voetbalwet over kansen missen gaan we er niet bij halen, maar feit is dat SC Cambuur in de 78ste minuut onnodig het deksel op de neus kreeg. Met enig fortuin kwam N.E.C. er al counterend uit en toen er te weinig druk op de bal was besloot Javier Vet maar eens uit te halen vanaf de rand van de zestien. Kansloos was Pieter Bos op zijn inzet en de voorsprong voor de bezoekers was opnieuw een feit.

SC Cambuur probeerde het nog wel, wisselende aanvallend om een offensief in te luiden, maar het mocht niet baten. Het kalenderjaar 2022 is de Leeuwarders wat voetbal betreft nog niet heel gunstig gezind en dat was vandaag niet anders. Hoe onnodig ook, want qua kansen en expected goals was SC Cambuur ruimschoots de betere.

Volgende week zondag is er gelukkig weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Op het klassieke tijdstip van 14.30 uur wordt er dan afgetrapt voor het duel tussen Vitesse en SC Cambuur.

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 8 uur geleden
Michel Tilma en Burgemeester Sybrand van Haersma Buma, 2 maart 2024
Miniature People Leeuwarden route is HEROPEND! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Tryaters indringende Fanfarepodcast nu te beluisteren Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00