David Sambissa & Issa Kallon namen deel aan de Afrika Cup.
David Sambissa & Issa Kallon namen deel aan de Afrika Cup. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Kallon en Sambissa blikken terug op de Afrika Cup: “Dit was uniek”

Sport

LEEUWARDEN - Issa Kallon en David Sambissa van SC Cambuur zijn inmiddels weer terug op Leeuwarder bodem, maar zijn een fantastische voetbalervaring rijker. Beide mochten zij deelnemen aan de Afrika Cup. Issa Kallon deed mee met Sierra Leone en David Sambissa met de manschappen van Gabon. Een unieke ervaring, zo vertellen zij.

“Meedoen aan de Afrika Cup is echt niet te beschrijven”, begint Issa Kallon zijn verhaal enthousiast. “Het is een droom voor iedere Afrikaanse voetballer om eraan mee te doen. De beleving en het voetbal zijn zo anders. Je bent aan het zingen met elkaar, dansen. Je beleeft de wedstrijden op een hele andere manier. De Afrika Cup staat zeker in mijn lijst van mooiste voetbalmomenten uit mijn carrière.”

De Franse David Sambissa beaamt dat. “Het voetbal is heel anders. Het is minder tactisch, maar veel agressiever en meer op kracht. Ook de velden en de weersomstandigheden zijn heel anders. Het is heel zwaar, maar heel leuk om mee te maken. Daarnaast heb je ook te maken met een hele andere druk, want je speelt voor het hele land. Het hele land staat achter je, dat is heel bijzonder.”

PlayStation versus real life

De verwachtingen van beide teams liggen vooraf niet bijster hoog, vooral niet bij het Sierra Leoonse elftal. Sierra Leone zit namelijk in een poule bij titelverdediger Algerije, het altijd sterke Ivoorkust en het stugge Equatoriaal Guinea. “De verwachtingen lagen daardoor heel laag”, legt Issa Kallon uit. Dat een toernooi toch altijd onvoorspelbaar blijft, blijkt uit het feit dat Kallon en de manschappen van Sierra Leone titelverdediger Algerije op 0-0 weten te houden. “Dat was geweldig natuurlijk, want zij hebben spelers met Champions League ervaring. Riyad Mahrez van Manchester City speel ik normaal gesproken alleen mee op de PlayStation en nu sta je ineens bij zulke spelers op het veld, dat is echt mooi om mee te maken. Dat wij mee konden komen met een team als Algerije, gaf ons hoop voor de rest van de wedstrijden”, vertelt Kallon. 

In een knotsgekke wedstrijd tegen Ivoorkust, waar Kallon tevens zijn debuut mag maken, eindigt het mede dankzij een blunder van keeper Sangaré in 2-2. Een ongelofelijke stunt en tevens de bevestiging dat er mogelijkheden liggen voor Sierra Leone. Bij een gelijkspel tegen Equatoriaal Guinea is Sierra Leone verzekerd van een plek in de volgende ronde. 

Zo ver komt het helaas niet. Ondanks een prima invalbeurt van Kallon, verliezen de manschappen van Sierra Leone met 0-1 van Equatoriaal Guinea. Extra pijnlijk is het missen van een penalty in de 85e minuut, die notabene versierd wordt door Kallon. “Dat maakt het echt heel zuur. Nu vinden we het jammer dat we eruit liggen, terwijl we vooraf kansloos werden geacht. Dat is echt balen. Maar het was een fantastisch avontuur.”

Frustraties en trots

Voor het Gabonees elftal van David Sambissa was het andere koek. Ondanks het gemis van topschutter Pierre-Emerick Aubameyang, wist Gabon zich te plaatsen voor de volgende ronde. Gabon won de eerste wedstrijd met 0-1 van De Comoren en speelde gelijk tegen Ghana en Marokko. Dat was genoeg voor een plekje in de achtste finale. 

In de achtste finale treft Gabon Burkina Faso, met onder andere Bertrand Traoré, welbekend van de Eredivisie. Traoré lijkt ook de matchwinnaar te worden, tot Gabon met 10 man uiteindelijk in een ultiem slotoffensief de 1-1 weet te forceren. Ondanks de gelijkmaker, verliest Gabon uiteindelijk alsnog na penalty’s. “Heel zuur”, zo vertelt Sambissa. “Het was heel verdrietig, omdat we een rode kaart kregen tijdens de wedstrijd en 0-1 achter stonden. Toen we de 1-1 maakten, kregen we daarna nog een levensgrote kans om de wedstrijd te beslissen. We vochten met alles wat we hadden. Om dan te verliezen, na alles wat er tijdens die wedstrijd gebeurde, is heel frustrerend. Maar het is voetbal en we zijn heel trots op wat we hebben neergezet.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00