Astrid Kuiper is ontzettend dankbaar voor alles donaties.
Astrid Kuiper is ontzettend dankbaar voor alles donaties. Foto: Yme Kuiper

Astrid Kuiper van het Friese inzamelpunt voor Stichting Kinderen in Nood wordt overspoeld met donaties

Samenleving

GOUTUM - Astrid Kuiper van het Friese inzamelpunt voor borstprothesen en haarwerken van Stichting Kinderen in Nood is overweldigd door alle donaties. Dat laat ze weten in een bericht aan RondOm Leeuwarden. De inlevermand aan de Haven 41 in Goutum puilt regelmatig helemaal uit en Astrid is recentelijk weer met een grote vracht naar Bussum geweest: “Het is echt een supersucces!” 

Astrid is nu enige tijd actief als vrijwilliger voor de Stichting Kinderen in Nood en ze ziet de organisatie steeds meer groeien. Ze kan haar ogen bijna niet geloven over hoeveel donaties er op het moment binnen komen. De (gebruikte) haarwerken en borstprothesen die gedoneerd worden, brengt Astrid naar de Stichting in Bussum, die ze op hun beurt weer aflevert bij ziekenhuizen in Hongarije, Roemenië en Oekraïne. In deze ziekenhuizen worden de middelen geschonken aan dames die chemotherapie en/of een borstamputatie (hebben) ondergaan. Volgens Astrid is dat ontzettend waardevol, want het aanschaffen van een pruik of borstprothese is in deze landen voor veel vrouwen (te) duur of meestal onbetaalbaar.

“Het is dan ook geweldig om te zien hoeveel mensen zich belangeloos inzetten voor een ander”, reageert Astrid enthousiast. “In december is er een groot transport geweest naar Hongarije, Roemenië en Oekraïne. In januari gaat er wederom een transport die kant op. Ik wil bij deze iedereen ontzettend bedanken voor alle donaties. Nadat het bericht in de krant heeft gestaan, is er een massale respons gekomen vanuit de gemeenschap. Uit heel Friesland reizen mensen speciaal af naar Goutum om een donatie te doen. Zo komen er bijvoorbeeld zelfs donaties uit Balk of het uiterste puntje van Noord-Friesland. Dat vind ik echt hartverwarmend om te zien.”


Astrid Kuiper is ontzettend dankbaar voor alles donaties. 

Emotionele waarde

De vrijwilliger geeft aan dat er regelmatig bijzondere berichten of referenties bij de donaties zitten. Mensen die het artikel bijvoorbeeld op de doos plakken als referentie, maar ook hele schrijnende gevallen; iemand wiens echtgenote overleden is, maar hiermee toch een dierbare herbestemming heeft voor het gebruikte haarwerk of prothese. “Er komt dus ook heel veel emotie bij kijken”, legt Astrid uit. “Een donatie kan inderdaad van iemand zijn die hersteld is en het haarwerk en/of de prothese niet meer nodig heeft, maar er zijn ook gevallen dat de partner overleden is. Dat mensen er in een verdrietige situatie dan toch aan denken om een ander te helpen, geeft aan dat er gelukkig nog heel veel naastenliefde is in deze wereld.”

Dat mensen er in een verdrietige situatie aan denken om een ander te helpen, geeft aan dat er gelukkig nog heel veel naastenliefde is in deze wereld.

Naastenliefde

Die naastenliefde is goed om te blijven benoemen. Zeker in een wereld waar oorlog en armoede ons nog dagelijks bezighouden. Volgens Astrid zijn de mensen in de hulpbehoevende landen er dan ook ongelofelijk blij mee. “De stichting werkt met directe contactpersonen, zodat ze precies weten waar de spullen terechtkomen. Ze krijgen regelmatig dankbare berichten en zelfs foto’s van mensen die het haarwerk dragen. De blijdschap spat er werkelijk vanaf, dat ze weer voor de dag kunnen komen. Als je dat ziet, geeft dat zoveel voldoening. Daar doe je het voor met z’n allen.”

De nood blijft hoog

Astrid geeft verder aan dat donaties nog steeds van harte welkom zijn, want de nood is hoog. “Zeker in Oekraïne, waar natuurlijk nog steeds oorlog heerst. Ook hier worden mensen ziek en zijn de omstandigheden nog lastiger. Alle donaties zijn daarom nog steeds welkom en we blijven doorgaan met het helpen van mensen. “

Doneer nu!

Wil jij ook graag een donatie doen? Stuur of breng je haarwerk of borstprothese naar het volgende adres:

Astrid Kuiper
Haven 41
9084BX Goutum

Belangrijk om te vermelden: in principe zijn alle haarwerken en borstprotheses welkom, mits ze in een goede staat zijn. “Het moet schoon zijn en niet kapot. Als je chemo ondergaat, is dat over het algemeen zo’n half jaar. Als je het haarwerk regelmatig wast dan kan het haarwerk wel een tweede leven en misschien zelfs een derde leven krijgen”, licht Astrid toe.

Wil jij meer weten over de bezigheden van Stichting Kinderen in Nood? 

Kijk op: www.kindereninnood.nl voor meer informatie.

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:33
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 7 mei, 09:25
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54