Afbeelding
Foto: Unsplash.com

LTO Noord roept provincie Friesland op schoolbezoek boerderij te stimuleren

Samenleving

Ieder jaar gaan tientallen klassen in Friesland op bezoek bij een boerderij. Kinderen en jongeren leren hier waar hun voedsel vandaan komt, hoe het leven op de boerderij eruitziet en gaan in gesprek over maatschappelijke vragen zoals het milieu, voeding en gezondheid. LTO Noord roept de provincie Friesland op meer te doen om dit soort bezoeken te stimuleren, zodat kinderen leren zelf keuzes te maken over eten.

‘Steeds minder kinderen komen van een boerderij. Daardoor weten veel kinderen tegenwoordig steeds minder goed waar het eten en drinken vandaan komt. Wij vinden het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de voedselproductie’, aldus Brenda Timmerman, regiobestuurder bij LTO Noord en verantwoordelijk voor boerderijeducatie. Ook geeft zij aan waarom zij dit zo belangrijk vindt. ‘Het is belangrijk om kennis te hebben over eten. Wat is wel gezond en wat is niet gezond. Wat is de impact op het milieu. Kies je ervoor om vegetarisch te eten of niet. Kinderen staan nu en ook later in hun leven voor een hoop keuzes’, zegt Timmerman. 

Positieve ervaringen

Er zijn al veel klassen die langs gaan bij een boerderij. Boeren en boerinnen valt daarbij op dat het voor zowel de leerlingen als de leerkrachten vaak nieuw is. ‘Ze vinden het heel spannend en moeten aan alles wennen. Toch zijn ze vaak wel onder de indruk. Aan het einde van de dag gaan ze met meer kennis en tevreden terug naar huis’, aldus Brenda Timmerman.

Provincie Friesland

LTO Noord roept de provincie Friesland op om in gesprek te treden met scholen en (regionale) koepelorganisaties om hen te wijzen op de mogelijkheden om een bezoek te brengen aan een boerderij. Ook vraagt LTO Noord overheden om hier budget voor vrij te maken. De kosten zijn gering. Vaak gaat het om een kleine vergoeding voor de boerderij en de kosten van vervoer. Toch kan dit voor scholen een obstakel zijn. LTO Noord gaat ook graag in gesprek met de provincie over de mogelijkheden hiertoe.

Boer Op Noord

De Boer Op Noord is een samenwerkingsverband met agrarische ondernemers uit Noord Nederland, die basisschoolleerlingen met hoofd, hart en handen op een educatieve manier kennis laat maken met de producenten van hun voedsel. Bezoek hier hun website.

Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 15 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 21 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00