Luchtfoto van het werk aan de gemalen in Den Oever
Luchtfoto van het werk aan de gemalen in Den Oever Foto: Topview / Levvel / Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat versterkt in samenwerking met het bouwconsortium Levvel de Afsluitdijk.

Samenleving

Al ruim 88 jaar beschermt de Afsluitdijk Nederland tegen het zeewater. Een iconische dijk, waarbij het bijzonder is dat de techniek van vroeger nog altijd intact gebleven is. Om ook in de toekomst nog te kunnen genieten van de dijk, is echter versteviging nodig. De zeespiegel stijgt en in de toekomst zullen we steeds vaker te maken krijgen met extreem weer. Daarbij stroomt er vanuit de binnenwateren steeds meer overtollig water het IJsselmeer in. Door de Afsluitdijk en de sluizen sterker te maken, blijft Nederland ook in de toekomst beschermt tegen het zeewater. Daarnaast wordt ook de capaciteit om water afte voeren naar de Waddenzee vergroot.

Megaproject

Wie denkt dat het ophogen of verstevigen van de Afsluitdijk genoeg is voor een toekomstbestendige dijk heeft het mis. De dijk is namelijk veel meer dan alleen een waterkering. Dagelijks maken duizenden auto’s gebruik van de weg. Het project valt dan ook onder te verdelen in verschillende deelprojecten, namelijk: het versterken en verhogen van de dijk, de A7 vernieuwen en verbreden, het bouwen van nieuwe spuisluizen in Den Oever, met daarbij als onderdeel twee gemalen. Als er dan teveel water in het IJsselmeer terecht komt, kan bij alle weersomstandigheden het overtollige water afgevoerd worden naar de Waddenzee. Tevens worden er twee nieuwe keersluizen gebouwd in Den Oever en Kornwerderzand en de bestaande spuisluizen in Den Oever en Kornwerderzand worden ook nog versterkt en gerenoveerd, oftewel: een megaproject en prachtige uitdaging voor Rijkswaterstaat.

Hoe wordt dit aangepakt?

Vanaf 2018 zijn Rijkswaterstaat en Levvel (BAM, Van Oord & Rebel) al druk bezig met het versterken van de dijk. De dijk wordt overslagbestendig gemaakt door het plaatsen van zogenoemde ‘Levvel-blocs’ (een doorontwikkeling van de Xbloc van BAM). Over de hele lengte worden 75.000 speciaal voor dit project ontwikkelde betonnen blokken geplaatst om het dijklichaam sterker te maken. Op sommige plaatsen wordt de dijk wel twee meter verhoogd.

De A7 wordt helemaal opnieuw ingericht. Het belangrijkste aspect is de geleiderail in het midden. Deze kan smaller waardoor de ruimte op de Afsluitdijk groter wordt. Door deze verandering wordt de vluchtstrook uiteindelijk verbreed.

Er worden twee gemalen gebouwd bij Den Oever. Met deze gemalen kan overtollig water in het IJsselmeer onder iedere omstandigheid afgevoerd worden naar de Waddenzee. In elk van de twee gemalen komen drie pompen. Deze pompen zijn in staat om 235 kubieke meter water per seconde te vervoeren. De insteek is echter om te pompen als het moet en spuien als het kan.

De spuisluizen worden daarom ook vernieuwd en de oude krijgen een opknapbeurt. Dat is best een bijzondere operatie, omdat de techniek daarvan nog altijd dateert uit 1932.

Tot slot worden er ook nog twee keersluizen gebouwd bij Den Oever en Kornwerderzand. Saillant detail is dat de keersluis bij Kornwerderzand bewust aan de Waddenzeezijde geplaatst wordt, om cultuurhistorisch zoveel mogelijk te bewaren.

Het project kost in totaal zo’n 550 miljoen euro inclusief 25 jaar onderhoud.

Wat merkt men er van?

De Afsluitdijk is op dit moment afgesloten voor al het fietsverkeer. Voor fietsers die de Afsluitdijk over willen, is er een speciale fietsbus geregeld. Voor het autoverkeer is er gaandeweg het project op verschillende plekken een rijbaan afgesloten, maar er is bij het geplande onderhoud altijd één rijstrook per rijrichting open. Hou de website van Rijkswaterstaat of de Afsluitdijk www.deafsluitdijk.nl in de gaten voor de meest actuele informatie.

Planning

De bedoeling is dat alle deelprojecten, op de spuimiddelen na, in 2022 of 2023 klaar moeten zijn voor gebruik. Bij de spuimiddelen is enige vertraging opgelopen. Hier zal binnenkort meer duidelijkheid over komen.

Updates

Meer weten? Het Afsluitdijk Waddencentrum is nu in de weekenden open. Hier is een hele expositie over de Afsluitdijk te zien. Je kunt ook surfen naar de website: www.deafsluitdijk.nl

Werk aan de keersluizen
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 14 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00