Afbeelding
Foto: VluchtelingenWerk Nederland

Vertel jouw verhaal: sprekers met vluchtachtergrond gezocht

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Er wordt veel óver vluchtelingen gesproken, maar minder vaak mét hen. VluchtelingenWerk zoekt voor het project Bekend Maakt Bemind sprekers met een vluchtachtergrond die willen vertellen over hun vlucht en over hun integratie in Nederland. Met dit project geeft VluchtelingenWerk voorlichtingen in heel Nederland. De groepsbijeenkomsten worden begeleid door twee voorlichters: iemand met en iemand zonder vluchtachtergrond. Tijdens de bijeenkomst staat het persoonlijke verhaal van de vluchteling centraal. Daarnaast wordt feitelijke informatie behandeld: waarom moeten mensen vluchten? Wat is het verschil tussen een vluchteling, asielzoeker en een migrant?

Mustafa is twee jaar geleden in Nederland aangekomen na een lange vlucht vanuit Jemen, met verschillende omwegen. Hij had niet gedacht in Nederland asiel aan te vragen, maar hij was zo onder de indruk van de vriendelijkheid van de mensen dat hij besloot te blijven. Mustafa volgt inburgeringslessen en via een Bekend Maakt Bemind bijeenkomst in de kerk raakte hij in contact met voorlichter Islam. Nu is hij zelf actief en geeft hij voorlichtingen op scholen, bij bedrijven en organisaties. Zijn grootste uitdaging is het spreken van de Nederlandse taal. Veel Nederlands praten helpt Mustafa om de taal beter onder de knie te krijgen, dus het geven van de voorlichtingen brengt hem zelf ook veel. Op dit moment zoekt VluchtelingenWerk Nederland in omgeving Leeuwarden nog een voorlichter zoals Mustafa, met een vluchtachtergrond.

Verbonden door verhalen

‘Ik vond het altijd eng om voor een groep te staan. Maar door het gewoon te doen wordt het iedere keer minder spannend.’ Mustafa is net begonnen als voorlichter. ‘Ik vind het goed om mijn verhaal te vertellen aan mensen die nog niet zoveel weten over vluchtelingen. Om in gesprek te gaan met mensen die misschien andere denkbeelden te hebben. Dat is voor mijzelf net zo leerzaam als voor hen.’ Mustafa geeft voorlichting op scholen, maar ook aan groepen volwassenen. Hij vertelt over zijn vlucht en over zijn ervaringen na aankomst in Nederland. Samen met verschillende collega’s vormt hij telkens een duo, waardoor hij ook andere vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland leert kennen. ‘Ik ben alleen in Nederland aangekomen en vind het heel fijn om nieuwe mensen te leren kennen.’  

Mustafa zelf wil graag een opleiding volgen om straks een eigen restaurant te runnen. ‘Ik heb altijd in de horeca gewerkt en dat ik dat nu voor mezelf kan beginnen is een droom die uitkomt. Ik hou ervan om die vrijheid te hebben. Maar eerst wil ik mijn inburgering afronden en veel voorlichtingen geven om mijn verhaal met andere te delen en om mijn Nederlands te verbeteren.’ 

Vrijwilliger worden? 

In de omgeving Leeuwarden zijn we op zoek naar mensen met een vluchtverleden die als vrijwilliger hun persoonlijke verhaal willen vertellen. Hiermee kun je bijdragen aan meer begrip voor vluchtelingen in Nederland. Ben je al overtuigd en wil je ook vrijwilliger worden? Ga naar https://www.vluchtelingenwerk.nl/bekendmaaktbemind voor meer informatie of stuur een mailtje naar bekendmaaktbemind@vluchtelingenwerk.nl.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00