Senna (Links) tijdens een repetitie van Dames Gaan Voor
Senna (Links) tijdens een repetitie van Dames Gaan Voor Foto: Inge Boersma

Over Dames Gaan Voor, uit een vliegtuig springen en series kijken

Persoonlijke verhalen

Senna Groothof Woont in Leeuwarden en Franeker en heeft een zusje. Ze is student en gaat binnenkort werken bij de klantenservice van Eneco. Daarnaast is ze druk bezig met haar voorstelling Dames Gaan Voor. In deze voorstelling worden de ongeschreven regels in de samenleving omgedraaid en alles anders is. Het stuk is deel van Broei, wat een project is van Arcadia waarin jongeren het podium pakken en al hun creatieve energie in kunnen steken. 

Senna is per ongeluk de ‘manager’ geworden, maar dat blijkt ze toch heel leuk te vinden. Samen met de rest van de ALTbende is de druk bezig om alles te regelen voor een volwaardig optreden. “We hebben er veel passie voor. Het is ontzettend leuk om er achter te komen hoe alles werkt achter de schermen. Het is ook veel werk, maar je komt op een leuke manier er achter hoe het er aan toe gaat.” De voorstelling is op 9 en 10 juli. Meer informatie is te vinden op: broei.frl/voorstellingen/dames-gaan-voor “Koop een kaartje en kom kijken! Het is ons kindje en er heeft veel werk ingezeten.”

Wat wilde je worden als kind? Schrijfster. Dat heb ik altijd al gewild. Ik had als kind gewoon te veel creativiteit, dat moest ik ergens kwijt kunnen, dus zette ik dat op papier.
Verslavend: Mijn mobiel natuurlijk, en het kijken van series of films. Nu ik een voorproefje heb gekregen van hoe het achter de camera werkt ben ik het allemaal aan het microanlyseren.
Blij met: Mijn vrienden. De voorstelling is ook met veertien vrienden. Het is zo gezellig. Ik moest de regie nemen, want niemand anders deed het, maar ik vind het heel leuk om achter iedereen aan te hollen en creatief samen te werken.
Minder blij met: Hoe de wereld er momenteel uitziet. Ik doe mijn best om dat een beetje af te scheiden, want het is niet gezond om dat steeds bij je te dragen. Ik leef mijn leven alsof er binnen tien jaar een vloedgolf komt ofzo.
Inspiratiebron: Onno Spreij, van de podiumschool. Ik heb zoveel van hem geleerd. Hij is zo inspiratievol en enthousiast. Mijn moeder ook. Hoe zij zegt wat ze denkt over mensen, maar op een positieve manier, dat probeer ik ook te doen.
Favoriete plek in Friesland: Podiumschool. Zodra je daar binnen loopt voel je de creativiteit. Het is er altijd gezellig en je leert er ook een hele hoop.
Welke eigenschappen waardeer je in mensen: Eerlijkheid, zeggen waar je grenzen liggen en wanneer mensen kunnen toegeven wanneer ze fout zitten. Dat doe ik ook niet altijd, maar het is wel iets om van te leren.
Wat staat er nog op je bucketlist: Ik wil graag nog een keer uit een vliegtuig springen, en naar een afgelegen plekje reizen om alle sterren te kunnen zien. In de herfstvakantie ga ik het noorderlicht zien, dus kan ik die van het lijstje afhalen.
Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: Negen uur wakker, niet later, anders wordt je te lui. Dan haal je een lekker broodje bij de bakker om vervolgens een serie te kijken. Meteen in de middag dan lekker creatief bezig zijn, acteren met vrienden ofzo. Aan het einde van de dag ergens in een of ander slecht restaurantje eten halen met zijn allen. Om uiteindelijk in bad te gaan en lekker te gaan slapen.
Hoe zie jezelf over vijf jaar: Ik woon dan op mezelf, dat lijkt mij echt gaaf. Het liefst met een hele hoop vrienden en familie om mij heen, maar dat ik ook ruimte heb voor mezelf. En een leuke baan, boeit mij niet wat. Als het maar leuk is.
Levensmotto: Fake it till you make it. Ik doe alsof ik een leuk persoon ben en blijkbaar vinden mensen dat leuk.

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 5 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00