Het afkoppelen van de regenpijp.
Het afkoppelen van de regenpijp. Foto: Milieu Centraal

Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen

Natuur

FRIESLAND - Ruim 80% van de Nederlandse tuinbezitters weet niet hoe ze hun tuin kunnen verduurzamen. Terwijl 73% van hen de zorg voor de natuur in eigen omgeving wel belangrijk vindt, en een groot deel van hen van mening is dat iedereen met zijn eigen tuin moet helpen om de gevolgen van extreem weer op te vangen. Dat blijkt uit onderzoek gedaan door Motivaction in opdracht van Milieu Centraal onder 1.005 tuinbezitters van 18 t/m 80 jaar. In aanloop naar de vijfde editie van de Week van de Groene Tuin, die vandaag van start gaat. Het is belangrijk dat Friezen geïnspireerd worden om de tuin te verduurzamen, want meer dan 40% van de tuinbezitters wil meer weten over wat ze zelf kunnen doen rondom het huis om met de gevolgen van droogte en extreme neerslag om te gaan. Om deze reden deelt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal met haar partners tot en met 1 april tips over hoe de tuin klimaatbestendig te maken. Denk hierbij aan het afkoppelen van de regenpijp. Ook worden er door heel Nederland verschillende groene acties georganiseerd. Voor meer informatie: www.weekvandegroenetuin.nl

Men wil de tuin wel verduurzamen, maar weet niet hoe 

2023 was het natste en het warmste jaar sinds begin 1900. Tevens was er een lange periode van droogte. Door klimaatverandering heeft Nederland steeds meer te maken met extreme neerslag en langere periodes van droogte en hitte. Mensen willen graag bijdragen aan het opvangen van extreem weer en het voorkomen van wateroverlast maar weten vaak niet hoen. Een aanzienlijk deel van de tuinbezitters is bereid om maatregelen te nemen die de tuin meer klimaatbestendig maken zoals: slimmer water geven, een boom planten en een regenton plaatsen. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een van deze maatregelen al genomen.

Grote behoefte aan informatie over verduurzamen tuin 

Sanne Janssen, expert duurzaam tuinieren bij Milieu Centraal legt uit: “Vandaag start de Week van de Groene Tuin, en het onderzoek bevestigt maar weer eens hoe belangrijk het is dat we in deze week kennis delen over het verduurzamen van tuinen. Het thema van deze editie is klimaatadaptatie, maar tijdens de week staat ook het stimuleren van de biodiversiteit en het voorkomen van plagen centraal. Bijvoorbeeld door het planten van gifvrije planten en het aantrekken van natuurlijke vijanden van plagen.” 

Janssen vervolgt: “Veel Nederlanders staan er niet bij stil dat een kleine aanpassing in de tuin een grote impact kan hebben. Neem als voorbeeld het afkoppelen van de regenpijp. Het is een éénmalige handeling die slechts een paar uurtjes in beslag neemt, maar uiteindelijk op langer termijn grote voordelen heeft. Daarnaast geef het een goed gevoel als je ziet dat het regenwater in je tuin wordt opgevangen in plaats van in het riool stroomt. En laat het nou net bijna 200 dagen per jaar in Nederland regenen.”

Toekomstbestendig: koppel je regenpijp af 

Eén van de manieren om de tuin te verduurzamen is door het afkoppelen van de regenpijp. Dit is een gemakkelijke, eenmalige handeling om bij te dragen aan het voorkomen van droogte en wateroverlast in je omgeving. Door de regenpijp af te koppelen, stroomt het regenwater via het dak in de regenpijp de tuin in en voorkomt het overbelasting van het riool. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft zijn regenpijp niet afgekoppeld. Daarnaast geeft één op de drie tuinbezitters aan dat ze nog nooit over deze handeling hebben nagedacht. Van degenen die hun regenpijp nog niet hebben afgekoppeld, is 12% daartoe bereid en 44% misschien.

Na een uitleg over het nut en de relevantie van het afkoppelen van de regenpijp, neemt de bereidheid om dit te doen met 10% toe. Men wil namelijk duurzaam omgaan met regenwater (34%), de tuin aanpassen aan droogte en extreme regenbuien (30%) en goed zorgen voor de tuin (29%). Voor tuineigenaren met een niet afgekoppelde regenpijp heeft Milieu Centraal voor de Week van de Groene Tuin een stappenplan gemaakt waarmee men de afkoppeling zelf, veilig en voordelig kan uitvoeren: weekvandegroenetuin.nl/afkoppelen

Groene acties door het hele land 

Tijdens de Week van de Groene Tuin delen Milieu Centraal en de partners van de Week verschillende groene en duurzame tips. Ook worden er door het hele land groene acties georganiseerd waar mensen aan mee kan doen. Denk hierbij aan het ophalen van tegels met de tegeltaxi, een workshop bloembommen of circulair vogelhuisjes maken en uitdeelacties met biologische en inheemse planten en zaadjes. Ook zijn er verschillende groene winacties en online webinars zoals ‘Maak je tuin bijvriendelijk’. Voor een volledige lijst van alle activiteiten zie: www.weekvandegroenetuin.nl.

Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 23 minuten geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 18 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 22 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel gisteren
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 26 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00