Mantelzorg kan een erg zware taak zijn.
Mantelzorg kan een erg zware taak zijn. Foto: Unsplash.com

Mantelzorg kan een zware taak zijn: vijf tips voor mantelzorgers

Gezondheid

FRIESLAND - Mantelzorg; onmiskenbaar een uiterst dierbare vorm van zorg. Mantelzorg staat voor de onbetaalde intensieve zorg voor een naaste. Dat kan een erg zware taak zijn, zeker omdat mantelzorg mensen vaak overkomt. Je komt voor het eerst in aanraking met een ernstige ziekte en dat vergt zowel mentaal als fysiek een hele hoop energie. Pas dus ook goed op jezelf. Juist dat is de sleutel om ook de mantelzorg te kunnen leveren voor een ander. RondOm Vandaag heeft een aantal tips voor jou als mantelzorger verzameld.

Tip 1: Pas goed op jezelf 

Een belangrijke voorwaarde voor mantelzorg, is dat je zelf voldoende energie hebt om mantelzorg te kunnen leveren. De zorg voor een naaste kan namelijk zowel fysiek als emotioneel een zware tol eisen op je lichaam. Zorg er daarom voor dat je ook tijd vrij maakt voor ontspanning. Even sporten tussendoor, een boek lezen en voldoende slaap. Wanneer jij zelf lekker in je vel zit, voorkom je oververmoeidheid. 

Tip 2: Zorg dat je kennis hebt

Informatie verzamelen en duidelijkheid creëren is misschien wel essentieel als het gaat om mantelzorg. Wanneer jij voldoende kennis hebt over de ziekte, weet je ook hoe je het beste kunt handelen in situaties. Daarnaast helpt het jezelf om bepaalde gedragshandelingen te begrijpen en accepteren. Duidelijkheid en structuur vanuit beide kanten. 

Tip 3: Je staat niet alleen 

Je mag dan zorg dragen voor een naaste, je staat nooit alleen! Onthoud dat je altijd om hulp kunt vragen als je het even niet meer weet. Wees niet bang om een ander op te zadelen met een probleem, want sommige mensen zijn echt wel bereid om te helpen, maar weten simpelweg niet of je de hulp nodig hebt of waardeert. Over hulp en problemen praten voorkomt uiteindelijk misverstanden.

Blijf niet zitten met je gevoelens, praat er over!

Tip 4: Praat over je gevoel 

Blijf niet zitten met je gevoelens, maar praat er over! Het verliezen van een dierbare kan namelijk heel moeilijk zijn om te verwerken. Negatieve gevoelens wegstoppen door constant maar door te gaan en zorg te dragen voor een ander, betekent niet dat je het verlies ook daadwerkelijk verwerkt. Mocht je dus rondlopen met een naar gevoel, durf ook naar je huisarts te stappen of met andere naasten te praten. Daardoor leer je er zelf ook makkelijker over praten. 

Tip 5: Zorg voor een back-up

Tot slot is een erg belangrijke tip om altijd een back-up of noodplan achter de hand te hebben, mocht er iets in je eigen omgeving gebeuren. Dit geeft enorm veel rust in situaties waar je niet op gerekend hebt. Je springt snel in het diepe, omdat je voor iemand wilt zorgen, maar wat als er iets in je eigen situatie gebeurt? Stel dan je noodplan in werking.

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 28 minuten geleden
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 28 minuten geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 19 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 21 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen gisteren