Afbeelding

Veelvuldig slecht slapen, hoe kan dit en zijn er oplossingen?

Gezondheid

FRIESLAND - Een derde van de Nederlandse bevolking heeft wel eens slaapproblemen en voor ongeveer vijftien procent van de bevolking vormt slecht slapen een chronisch probleem. Hoe kan het toch dat wij in Nederland zo slecht slapen? RondOm Vandaag zoekt het uit. 

Ontstaan slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Als je constant ligt na te denken over belangrijke dingen voor de volgende dag,  slaap je slechter. Door al dat piekeren val moeilijker in slaap en je hebt weinig rust in je hoofd. Als je een stressvolle dag achter de rug hebt, op er komt een stressvolle periode aan, dan blijft je lichaam stofjes aanmaken waardoor je wakker blijft. Je lichaam denkt dat er gevaar dreigt, en dan is slapen geen goede optie om te overleven. 

Alcohol en cafeïne gebruiken voor het slapen gaan is ook niet goed. Normaal gesproken val je door alcohol wel sneller in slaap, alleen je slaapt minder diep en onrustiger. Een kop koffie versnelt je hartslag en daardoor lig je langer wakker. Het duurt zo’n vier tot zes uur voordat cafeïne weer uit je lichaam is. 

Jetlags, dutjes en medicijnen

Ook zal een verstoord dag-en-nachtritme voor slaapproblemen kunnen zorgen. Die kan ontstaan als je bijvoorbeeld overdag dutjes hebt gedaan of als je vaak nachtdiensten draait. Daarnaast kan je ritme worden verstoord door een jetlag. Als je langere tijd in een gebied bent geweest met een andere tijdzone, went je lichaam aan die tijd. Kom je dan in een andere tijdzone, dan duurt het even voor je lichaam gewend is aan de plaatselijke tijd. Hierbij geldt, hoe groter het verschil in tijden, hoe heftiger de jetlag. 

Medicijngebruik kan ook invloed hebben op jouw nachtrust. Sommige hebben bijvoorbeeld de bijwerking dat je overdag erg slaperig bent, waardoor je ritme wordt verstoord. Anderen zorgen er juist voor dat je minder behoefte hebt aan slaap en daardoor langer wakker ligt. 

Hierboven staan oorzaken waarom je moeilijk of slecht kan slapen. Voor iedereen is de reden waarom ze niet uitgerust wakker worden anders en het kan ook een combinatie van verschillende factoren zijn. Kijk daarom eens kritisch naar je slaapgewoontes of wat je doet vlak voor je naar bed gaat. Wat staat tussen jou en die gezonde nachtrust in? Probeer de oorzaken van jouw probleem te doorgronden en aan te pakken, in plaats van steeds nieuwe ‘trucjes’ te proberen. Toch zijn er zeker een aantal tips die over het algemeen zouden kunnen helpen. 

Tips om beter te kunnen slapen:

Ten eerste is een vast ritme heel belangrijk. Als je op een vaste tijd naar bed gaat en op een vaste tijd uit bed gaat, gaat je lichaam op een gegeven moment aan het slaapritme wennen. Probeer dus in de middag geen dutjes te doen, hierdoor zal het slaapritme verstoord worden. Slapen moet je in de avond doen, niet in de middag. 

Als je niet kunt slapen, concentreer je dan op je adem en denk aan leuke dingen. Als je aan minder leuke dingen denkt zal je moeilijker in slaap vallen, het klinkt misschien raar, maar volgens wetenschappers werkt deze methode wel. Op de websites van OLVG, BENU en Samengezond kun je ademhalingsoefeningen doen. 

Eet ook geen zware maaltijden voor het slapen, je lichaam moet het eten verteren en blijft je lichaam dus wakker. Een lichte snack kan wel. Het is ook niet goed om met honger op bed te gaan. Luister naar je lichaam. Heb je alleen trek? Dan kun je beter iets gaan drinken, zoals een glas water of een kop thee. Heb je echt honger? Neem dan een klein tussendoortje. Meestal eten we in de avond vooral uit verveling, dus dat schaaltje borrelnootjes kan je beter laten staan als je goed wilt slapen. 

Ook is bewegen heel erg belangrijk. Als je de hele dag op de bank zit gebruik je weinig energie. Alleen al een rondje lopen kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. Als je niks doet zal je in de avond te veel energie hebben en val je moeilijker in slaap. 

Heb je last van lawaai? Doe dan oordopjes in, hierdoor ben je afgezonderd van het geluid om je heen. Als je kamer te licht is, werkt een slaapmasker ook heel goed. Als laatste is het niet verstandig om nog een serie op tv of op je mobiel te kijken, het licht houd je wakker. Een tijdschrift of boek is beter. Deze producten kun je halen bij  bol.com, Bruna of Libris

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 11 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 14 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 15 uur geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 17 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 15 mei, 15:29