Afbeelding
Foto: Koning Van

Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met ‘Koning Van’ dichterbij de maatschappij

Evenement

LEEUWARDEN - De perceptie dat gamen een ongezonde gewoonte is, past allang niet meer in deze tijd. Toch valt er nog een behoorlijke wereld te winnen als het gaat om bewustwording, stelt Floris Buurman, oprichter van het gerenommeerde GameWaves (gamewaves.nl). Het esport-bedrijf helpt bedrijven gaming succesvol in te zetten door het bedenken, uitvoeren en analyseren van esports- en gaming-initiatieven. Daarnaast heeft Floris de Stichting Maatschappelijk Gamen opgezet. Met deze stichting heeft de Leeuwarder vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) maar liefst driemaal een subsidie van 10.000,- euro ontvangen. Hiermee wordt het project ‘Koning Van’ uitgerold in Friesland. Floris legt uit wat het project inhoudt.

“Koning Van is een project waarbij we de mogelijkheid creëren voor gamende jongeren in Friesland om op een fysieke locatie samen te gamen”, begint Floris enthousiast. “Dat doen we door een serie game-evenementen te organiseren, waar de gamers in een toernooi tegen elkaar kunnen spelen. We maken de evenementen zo toegankelijk mogelijk, wat onder andere inhoudt dat we geen toegangsprijs rekenen voor deelnemers en bezoekers, voorzien in de benodigde apparatuur en de evenementen zo uitspreiden binnen Friesland dat het voor iedereen bereikbaar is. Het idee is, dat iedereen in Friesland een evenement bij moet kunnen wonen, zonder daarbij ver te moeten reizen.”

Mario Kart-toernooi

Op een evenement kunnen 64 jongeren van 7 t/m 18 jaar oud meedoen aan een Mario Kart-toernooi, waarbij de winnaar van het toernooi zich kwalificeert voor de provinciale finale. Ook wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid. “We gebruiken een toernooistructuur waarbij je altijd moet spelen tegen iemand die ongeveer hetzelfde scoort als jij”, legt Floris uit. “Zelfs als je dus wat minder goed bent en de eerste paar rondes verliest, zul je tegen anderen spelen die ook de eerste paar rondes hebben verloren. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een leuke dag heeft en het hele evenement meedoet.”

Stichting Maatschappelijk Gamen

De 29-jarige Floris en de rest van het bestuur van Stichting Maatschappelijk Gamen zijn zelf ook al hun hele leven fanatiek gamer. Vanuit eigen ervaring weten ze wat een goede begeleiding voor gamende jongeren kan betekenen. “We spelen zelf al ruim twintig jaar games en kennen de ‘gaming-scene’ ook als evenement-organisator, toernooibegeleider en zelfs als professionele gamers. Vanuit die ervaring zien we dat jonge gamers het sociaal vaak moeilijker hebben. Van jongeren die sociaal niet mee kunnen komen en zich daarom maar volledig storten op de online wereld, tot getalenteerde gamers wiens passie en vaardigheden niet worden erkend. Het gevolg hiervan is veel spanning thuis, gebrek aan motivatie voor school en soms zelfs mentale problemen. Dat vinden wij zeer frustrerend, omdat we erin geloven dat meer kennis rondom gaming voor jong en oud ervoor kan zorgen dat gamende jongeren een veel beter leven kunnen hebben. Vanuit Koning Van dragen we bij aan het sociale contact tussen deze jongeren, de relatie van gamers met ouders en aan het ontdekken waar deze gamers goed in zijn en hoe zij dit in de maatschappij kunnen inzetten.”

De juiste balans

De perceptie dat gamen uitsluitend ongezond is, klopt dus niet, stelt Floris. “Maar net als alles in het leven, draait het om een gezonde balans. Acht uur achter elkaar gamen op een dag is natuurlijk niet gezond, maar acht uur achter elkaar sporten ook niet. Met de juiste begeleiding, kunnen jongeren hun talenten ontplooien en op een gezonde manier als gamer door het leven gaan. Daar zijn wij met onze stichting heel actief mee bezig. We zijn er niet alleen om jongeren daarin te ondersteunen en motiveren, maar ook om ouders bewust(er) te maken van de positieve impact van gamen. We willen ze informeren en helpen om dit goed te navigeren, want het is voor veel ouders logischerwijs best een onbekende wereld.” 

Gamen als verbindende factor

Gamen vormt in de hedendaagse cultuur een laagdrempelige verbindende factor. Grensoverstijgend worden er vrienden over de hele wereld gemaakt. “Daarnaast is gamen goed voor de taalontwikkeling, sociale vaardigheden en worden talenten ontplooid. Bij heel veel spellen leer je bijvoorbeeld om samen te werken en goed te communiceren. Dat helpt je ook in de maatschappij”, licht Floris toe. “We bouwen toe naar een community van gamers die bij elkaar in de buurt wonen en daarmee hun online vriendschappen ook offline hebben. Het is in dat opzicht zeer vergelijkbaar met de badmintontoernooien die twee van ons vroeger speelden. Doordat je tegen willekeurige mensen moest spelen, kwam je allemaal nieuwe mensen tegen en dan maakte je na een wedstrijd vaak een praatje met je tegenstander. Het voordeel van gamen is dat de deelnemers elkaar ook online toevoegen en het contact thuis verder gaat. Zo stimuleren we via Koning Van het maken van nieuwe vriendschappen.”

Koppeling naar bedrijfsleven

Voor bedrijven kan het ook best lastig zijn om jongeren t/m 18 jaar te bereiken. Daarom wil de Stichting game events aanbieden in samenwerking met lokale partijen in de regio, waardoor jongeren niet alleen met elkaar in contact komen, maar ook met het bedrijfsleven. “We slaan daarmee dus eigenlijk een dubbele klap; we zetten gamen in als een middel om jongeren dichterbij de maatschappij te brengen”, licht Floris toe. “Gamers maken kennis met lokale partijen en initiatieven, zoals de locatie waar het evenement plaatsvindt en eventuele lokale sponsoren of partners, wat weer kan leiden tot een leuk bijbaantje en meer betrokkenheid bij de maatschappij.”

Koning of koningin van Friesland

Koning Van zal iedere maand in een andere regio van Friesland te vinden zijn. De winnaars van iedere regio nemen het daarna tegen elkaar op. Dat gamen niet alleen voor mannen is, staat voor Floris als een paal boven water. “We noemen het evenement Koning Van, maar de kans dat we met een koningin eindigen, is heel reëel. We zien steeds meer vrouwelijke gamers en bij sommige spellen zie je zelfs meer vrouwen dan mannen. Voor ons is het alleen belangrijk hoe goed je speelt. Kijk voor meer info vooral even op onze website (www.dekoningvan.nl) waar de eerstvolgende evenementen zijn.” Het eerstvolgende evenement vindt plaats op zaterdag 11 mei in Heerenveen, bij Wijkcentrum De As.

Afbeelding
Leeuwarden
Brandweer ingezet voor vergeten pan op vuur in Leeuwarden Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00