Afbeelding

BROED, het leukste biodiversiteitsfestival van het Noorden!

Natuur

NIJEBERKOOP - Op 13 mei 2023 vindt hét festival voor natuurliefhebbers plaats op het terrein van inheemse zaden- en plantenkweker en leverancier Cruydt-Hoeck in Nijeberkoop. BROED belooft een dynamische dag vol inspiratie en plezier! Hier leer je alles over biodiversiteit in de vorm die jij het prettigste vindt. Laat je meeslepen door pakkend theater, luister aandachtig naar mini-colleges of doe mee met diverse activiteiten zoals de bingo en speurtochten. 

BROED Biodiversiteitsfestival geeft je handige tools en tips om zelf aan de slag te gaan met biodiversiteit. Laat je inspireren over hoe de biodiversiteit te verbeteren in je tuin en omgeving, op het erf, op je bedrijf, op vakantie en met wat je op je bord schept! Het programma zit boordevol activiteiten voor jong en oud, mini-colleges over allerlei biodiverse onderwerpen, demonstraties zoals ecologisch tuinieren en maaien, een verhalenverteller, speurtocht, culturele activiteiten en rondleidingen over het terrein en in de omgeving.

Na alle activiteiten even rustig strunen op de markt waar je terecht kunt met al je vragen en waar je eten zoals brood maar ook zaden, planten, gereedschap en andere handige materialen kunt aanschaffen. En bij food&broed vind je heerlijk eten en drinken van het seizoen en uit de buurt. Het festival vindt plaats op het terrein van inheemse zaden- en plantenkweker en leverancier Cruydt-Hoeck in Nijeberkoop; een prachtige plek om te wandelen en fietsen in het mooie landschap van Zuidoost-Friesland. 

Een greep uit het BROED programma: muziektheater ‘Zomervogels’, NatuurBingo en mini-college ‘Bouwstenen voor biodiversiteit’.

Muziektheater ‘Zomervogels’

Kom luisteren naar een prachtig concert van saxofonist Frank Nielander en en fluitist Peter Arts van der Zanden, die zich laten inspireren door de vogels. Een concert omlijst met inspirerende verhalen over de natuur.

NatuurBingo, al scharrelend op zoek naar biodiversiteit

Met de NatuurBingo kan iedereen in eigen tempo en op eigen gelegenheid rondscharrelen door de natuur. Lever na afloop de NatuurBingo in bij de stand van IVN. Dan krijg je een Friese zoekkaart mee naar huis en kun je ook thuis op zoek naar de biodiversiteit in je woonomgeving. Leuke activiteit voor jong en oud!

Mini-college ‘Bouwstenen voor biodiversiteit’

Wat kun jij doen op jouw plek? Voedselbossen, heggen, hagen, tiny pool, tiny forests, bloeiende bermen en nog veel meer. Er zijn allerlei manieren om aan het herstel van biodiversiteit te werken. Wist je dat de plek waar je aan de slag gaat je iets vertelt over wat je daar het beste kan toepassen? Op welke bodem zit je, hoe zit het met de invloed van water in het gebied, hoe zag het landschap er vroeger uit, hoe heeft zich dat ontwikkeld en hoe zou de toekomst eruit kunnen zien op deze plek? Na dit mini-college heb jij bouwstenen om op jouw plek aan de slag te gaan! Wat past hier, hoe help ik de soorten uit dit gebied? En, waar begin ik?

BROED biedt nog veel meer! 

Het programma zit boordevol activiteiten waaronder:
• een markt waar van alles te zien en te beleven is en waar je planten, zaden en nog veel meer kunt aanschaffen
• mini-colleges, demonstraties, cultuur, een verhalenverteller, kinderactiviteiten, rondleidingen, excursies
• een foodcourt met allerlei stands en eten en drinken waar je je vingers bij aflikt, uit de buurt én van het seizoen
Bekijk het volledige programma via www.broed.frl/programma..

Tickets zijn verkrijgbaar op www.broed.frl.

Over BROED
BROED is een initiatief van Kening en onderdeel van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Een programma waarin verschillende partners zich inzetten voor biodiversiteit in de provincie. Samen willen zij de neergaande lijn van soortenrijkdom ombuigen naar een opgaande lijn. Aan BROED werken vele partners mee, waaronder IVN, Provincie Fryslân, Gemeente Ooststellingwerf, Cruydt-Hoeck en vele anderen.

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 17 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00