Afbeelding
Foto: David Vroom

Fries Museum organiseert gratis middeleeuws festival

Evenement

LEEUWARDEN - Waan jezelf volledig in de middeleeuwen tijdens de gratis opening van Vrijheid, Vetes, Vagevuur. Op zaterdag 10 september wordt de tentoonstelling geheel in stijl geopend met een feestelijk programma voor jong en oud. Proef middeleeuws bier met een bierproeverij door Grutte Pier Brouwerij. Of ga zelf aan de slag met een van de ambachtelijke workshops. Ook wordt de publicatie rondom de tentoonstelling gelanceerd en zijn er speedcolleges door conservator Diana Spiekhout en historicus Bert Looper. Net als de entree zijn ook alle activiteiten gratis. Meld je snel aan via www.friesmuseum.nl/openingvvv. Vol is vol.

Op zaterdag 10 september is de gloednieuwe tentoonstelling van het Fries Museum voor het eerst te zien. Om deze reden wordt het museum voor één dag omgetoverd tot een middeleeuws festivalterrein. Geniet de hele dag van middeleeuwse muziek door De Blauwe Schuyt en schuif aan bij een van de workshops om te ontdekken welk middeleeuws ambacht het beste bij jou past. Geniet zelf van de tentoonstelling, of loop van 12.30 tot 13.30u mee met een rondleiding. Duik van 13.00 tot 14.30u de diepte in met de boeklancering van de publicatie bij de tentoonstelling, en twee speedcolleges door conservator Diana Spiekhout en historicus Bert Looper. Of maak vanaf 13.00u kennis met de smaak van middeleeuws bier met een bierproeverij door Grutte Pier Brouwerij. Speciaal voor de tentoonstelling brouwden zij een bier met gruit; het middeleeuwse alternatief voor hop.

De middeleeuwen in het Noorden

Van 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen. Het Friesland van toen (Tota Frisia) strekte zich uit van de huidige provincie Friesland tot aan de Wezer in het Duitse Ostfriesland. In tegenstelling tot elders in Europa bestuurden de Friezen zichzelf, kozen ze hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een eigen kenmerkende kledingstijl. Aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven.

Boekpresentatie

Tijdens de publieksopening wordt ook het boek bij de tentoonstelling gelanceerd. In deze rijk geïllustreerde publicatie wordt de boeiende wereld van het middeleeuwse Friesland gereconstrueerd aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Met bijdragen van: Rolf H. Bremmer Jr, Casper J. van Dijk, Egge Knol, Grytsje Klijnstra, Sonja König, Stefan Krabath, Bert Looper, Anneke B. Mulder-Bakker, Han Nijdam, Jeroen Punt, Antje Sander, Mans Schepers, Theo Spek, Diana Spiekhout en Marvin Wiegand. Vrijheid, Vetes en Vagevuur. De middeleeuwen in het Noorden wordt in samenwerking Noordboek | HL Books uitgegeven en kost € 29,90. De presentatie vindt om 13.00u plaats in de theaterzaal.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00