Afbeelding
Foto: Marchje Andringa

Rugbyclub Greate Pier tilt balken naar boven voor Fries Museum

Cultuur

Vele handen maken licht werk! Het Fries Museum liet voor de nieuwe tentoonstelling een blijde maken, een gigantische middeleeuwse katapult. 

De grootste balken van de blijde pasten met hun zes meter en 150 kilo nét niet in de lift. Gelukkig kon het museum rekenen op de dames en heren van Rugbyclub Greate Pier en Damesrugby Greate Tryn. Zij tilden gisteren de onderdelen -na een warming up- twee verdiepingen omhoog. Nu kan de blijde op zaal in elkaar gezet worden, daar is hij vanaf 10 september te zien in Vrijheid, Vetes, Vagevuur. De middeleeuwen in het noorden.

ROC Friese Poort

Studenten en docenten van ROC Friese Poort in Sneek maakten de nauwgezette reconstructie van het enorme middeleeuwse wapentuig speciaal voor de grote najaarstentoonstelling. Onder leiding van Sebastiaan Pelsmaeker van ARRE Remaining History is de katapult zo historisch correct mogelijk gereconstrueerd. De uiteindelijke slingerblijde heeft een grondoppervlakte van 6 x 4 meter en een maximale hoogte met werparm van 7,5 meter en is vanaf 10 september te zien in de grote zaal van de tentoonstelling.

Archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen

Van 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen. Het Friesland van toen (Tota Frisia) strekte zich uit van de huidige provincie Friesland tot aan de Wezer in het Duitse Ostfriesland. In tegenstelling tot elders in Europa bestuurden de Friezen zichzelf, kozen ze hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een eigen kenmerkende kledingstijl. Aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven. 

!
Afbeelding
Expositie Johan Noordhoff in De DOAS Cultuur 16 minuten geleden
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 4 uur geleden
Afbeelding
Brand bij verbouwing stadhuis in Leeuwarden Politie 5 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen gisteren
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Geparkeerd taxi verwoest vanwege brand in Leeuwarden Politie 6 okt, 09:21
Afbeelding
Beleef ‘Coole Kidsnacht’ bij Museumhuis Van Eysinga Leeuwarden Cultuur 5 okt, 17:00
Afbeelding
November Festivalmaand wordt MDM&A Cultuur 5 okt, 12:00