Afbeelding
Foto: Salvador Sánchez-Infante ©

Ontdek de vele gezichten van Huis van verhalen, Cultuur Historisch Centrum de Tiid tijdens de Open Museum maand

Cultuur

De hele maand november kun je Museum de Tiid gratis bezoeken, op vertoon van een waardebon. Duik in de geschiedenis van Zuidwest Fryslân en kom meer te weten over het erfgoed van Titus Brandsma, Gysbert Japicx en Trijtje Hilarides. Kijk je ogen uit in het voormalig historisch stadhuis en de bijzondere toren. Daarnaast kun je genieten van twee tentoonstellingen: 100 jaar Mythe Maison d’Artiste in de etalage en het kleurrijke werk van Salvador in de Mienskipzaal.

Expresión de color – Salvador Sanchez-Infante

De in Madrid geboren kunstenaar kwam ruim 50 jaar geleden in Bolsward wonen. In de loop van de jaren ontwikkelde hij zich als autodidact van realistisch tot figuratief kunstschilder. De vrijheid die hij hierdoor bij het schilderen ervaart leverde in de loop van de jaren een grote hoeveelheid kleurrijke, abstracte schilderijen op. Na het overlijden van zijn vrouw is het schilderen steeds meer een uitlaatklep van zijn gevoelens geworden. De vrolijke en felle kleuren in zijn werk zullen altijd blijven. De oplettende bezoeker zal het meteen opvallen dat er bij geen enkel werk een titel of uitleg te vinden is. ‘Ik laat het bedenken van een naam voor mijn werk graag aan de eigen interpretatie van de bezoeker over. Ieder mens heeft er eigen gedachten en gevoelens bij, dat maakt de beleving uniek’.

Maison d’Artiste – wegens succes verlengd

Sinds juli is de reizende tentoonstelling Renaissance van het Modernisme te zien in museum de Tiid, een tentoonstelling over het mythisch geworden architectonische ontwerp van Theo van Doesburg en Cor van Eesteren uit 1923. Nu, 100 jaar later, nog altijd indrukwekkend modern. In de Tiid zijn verschillende schaalmodellen van het Maison d’Artiste te zien en op het plein bij de Broerekerk staat het prototype, een reconstructie van het ontwerp dat gemaakt is door studenten van de TU Delft.

Open Museum Maand – Gratis naar het museum

De hele maand november zijn 15 musea in Friesland, waaronder Museum de Tiid, gratis te bezoeken bij inlevering van een Open Museum Maand waardebon. Je vindt deze vouchers in de Uitkrant van Waterland van Friesland. Krant gemist? Ze zijn ook te downloaden via www.museummaand.frl. In Museum de Tiid ontdek je het boeiende verleden van Bolsward en Zuidwest Fryslân, of de Súdwesthoeke. De collectie brengt de verhalen van vroeger tot leven door de ogen van opmerkelijke sleutelfiguren als priester-journalist Titus Brandsma en de zeventiende-eeuwse Friese dichter Gysbert Japicx. Bij de verschillende presentaties kunnen bezoekers op interactieve touchscreens hun mening geven over dilemma’s rondom geschiedenis en identiteit. En wat dacht je van het historische voormalig stadhuis, met zijn unieke toren, de schitterende raadzaal en het fotogenieke bordes? Kom langs in de Open Museum Maand en kijk je ogen uit.

Zie voor meer informatie via www.detiid.nl

Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 13 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00
Afbeelding
Gewonde bij steekincident in Straat van Welgelegen in Leeuwarden 112-Nieuws 22 feb, 09:32