"Dat ik er uit moest? Dat was een kwestie van smaak.” Foto: NTR

Wie was Melda’s favoriet voor de zege?

Cultuur

FRIESLAND - Tijdens het tweede seizoen van TV programma Project Rembrandt, waarin op zoek gegaan wordt naar de beste amateur kunstschilder van Nederland, is Melda Wibawa een verrassende publiekslieveling. Haar vertrek in aflevering 5 komt voor zowel haar als de kijkers onverwachts. Rondom Vandaag gaat bij haar langs en vraagt haar naar haar avontuur.

Enthousiast begint ze te vertellen. Over de masterclasses, haar maatje Wolf, het materiaal en de jury. Ze lacht als ze vertelt over het moment dat ze te horen krijgt dat ze een publiekslieveling is en het verzoek van RTL Boulevard voor een interview. “Het was een prachtig avontuur. Mentaal erg vermoeiend, maar ik had dit nooit willen missen.”

Project Rembrandt

Voor wie niet bekend is met Project Rembrandt: het programma zoekt, in de geest van Rembrandt en andere grote meesters zoals Breitner, Van Gogh en Vermeer, in acht afleveringen naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. Uit 900 aanmeldingen zijn tien gepassioneerde talenten gekozen die zich in korte tijd het oude ambacht van de kunstschilders meester proberen te maken.

Melda (50) is geboren en getogen in Jakarta, maar verhuist twintig jaar geleden voor de liefde naar Nederland en noemt Leeuwarden haar thuis. In Jakarta behoort de kunstacademie niet tot de mogelijkheden omdat haar ouders anders besluiten, maar in Nederland ontdekt ze geleidelijk aan een passie voor kunst en schilderen. Zes jaar geleden ontstaat haar liefde voor schilderen met olieverf en sindsdien heeft het schilderen haar in de greep.

Technische opdrachten

Begin 2019 doet Melda Wibawa ook al mee aan het programma. Ze maakt deel uit van een groep van vijftig deelnemers die hopen bij de laatste tien te komen, maar aan het eind van de eerste uitzending valt ze af. “Mijn reis was toen nog niet klaar, daarom heb ik me opnieuw aangemeld”, zegt ze terugkijkend. Dit keer gaat ze wel door en komt ze in de groep van kunstenares Iris Frederix. Onder haar bezielende begeleiding groeit ze en wint ze bovendien drie technische opdrachten.

“Het was zo spannend. Elke keer hield ik er rekening mee dat ik zou afvallen.”

Want iedere aflevering moeten de amateurschilders opdrachten uitvoeren, waarbij ze zich laten inspireren door de grote meesters en zo hun eigen stijl ontwikkelen. De vakjury, bestaande uit Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, en Lita Cabellut, kunstenares bepalen vervolgens wie er door gaat en wie er af valt. “Het was elke keer zo enorm spannend”, blikt Melda terug. “Elke keer hield ik er rekening mee dat ik zou afvallen.”

Dat dat uitgerekend in aflevering 5 gebeurt komt echter toch als een verrassing. Vooral voor de kijkers. De opdrachten staan die aflevering in het teken van licht en donker. Bij de technische opdracht moeten ze etsen met een droge naald. Rembrandt blonk daarin uit, maar voor de deelnemers is het onbekend terrein. “Ik had het nog nooit gedaan, dus ik heb zo goed mogelijk geprobeerd de aanwijzingen van Iris op te volgen.” Dat pakt goed uit. De jury is laaiend enthousiast. Vol vertrouwen begint Melda aan de vrije opdracht. In een donkere ruimte moeten de schilders een zo levendig mogelijk portret maken van een muzikant in podiumlicht. Maar de schilders worstelen. Ook Melda. Het jurycommentaar is niet mals en omdat de jury verwacht dat de andere kandidaat in de gevaren zone, Pieter, meer groei kan laten zien, eindigt haar deelname vroegtijdig.

BN’ers in schock

Op Twitter gaan bekende Nederlanders los. BN’ers als Georgina Verbaan, Nico Dijkshoorn en Marc-Marie Huijbregts snappen er niets van. “Geweldige ets! Ze waren lyrisch. Waarom dan er uit? Ik eis een verklaring en een hertelling!”, tweet Dijkshoorn. “Melda??? Ze zijn gek geworden”, vraagt Huijbregts zich af? Zelf krijgt de kunstenares in eerste instantie weinig van de ophef mee.

Nu enkele weken na de laatste uitzending heeft Melda alles goed laten bezinken. “Het was raar om mezelf terug te zien.” Lachend: “Met een dubbele kin en een heel rare stem. Maar verder was het een prachtig avontuur, waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik was graag verder gekomen, maar vond het al geweldig om vijf afleveringen mee te maken. En dat ik er uit moest? Dat was gewoon een kwestie van smaak.” Ze heeft nog steeds contact met haar medekandidaten. “Dat is een van de dingen die ik koester. Ik houd van mensen en ik voel me bevoorrecht al deze prachtige mensen te hebben mogen ontmoeten.”

Wolf terechte winnaar?

Wolf Hekkema wint uiteindelijk het programma. Het gaat uiteindelijk tussen zijn meesterwerk geïnspireerd door Caravaggio en het werk van Alfrédo Doornkamp die zijn oom portretteert. “Het was heel leuk om bij de finale te zijn, vooral om iedereen weer te zien. Maar ik had niet graag in de schoenen van de jury gestaan.” Melda vindt het moeilijk kiezen tussen de twee. “Het is prachtig wat ze beiden gemaakt hebben. Bij Wolf zag je die moderniteit mooi terug, terwijl het werk van Alfrédo juist heel erg je ziel raakt. Wolffs werk is actueel, dus ik begrijp de jury wel. Maar voor mij zijn ze allebei winnaars.”

Benieuwd naar Melda’s werk? Hier kun je haar online expositie ‘THUIS’ bekijken.

Meer lezen over Melda? In januari verschijnt er een uitgebreide reportage in RondomVandaag.

Afbeelding
Grutte Pier Brouwerij maakt speciaal bier bij middeleeuwententoonstelling Fries Museum Evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Auto’s in de kreukels na botsing in flauwe bocht in Leeuwarden Politie 11 uur geleden
Afbeelding
Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten Duurzaamheid 8 aug, 20:00
Afbeelding
SLOWTriatlon Waterland van Friesland op zaterdag 10 september Evenement 8 aug, 16:00
Afbeelding
Geen treinen op 13 en 14 augustus tussen Groningen - Buitenpost Algemeen 8 aug, 13:00
Afbeelding
Hevige confrontatie in de derde aflevering van #LOKFIETS Leeuwarden Samenleving 5 aug, 12:00
Afbeelding
Princessehof sluit tentoonstelling af met Koreaans feest Cultuur 5 aug, 10:00
Afbeelding
Voor jou, de natuur en de goede doelen Algemeen 4 aug, 12:00