Rijkele Dijkstra van Dijkstra  Assurantiën
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën Foto: Rob Dijkstra

Column: Kiesdrempel

Column

Op 17 maart mogen we onze stem uitbrengen op een partij die jou gaat vertegenwoordigen in de tweede kamer. Er zijn plaatsen waar je al vanaf 15 maart je stem kunt uitbrengen en 70-plussers mogen het per post doen. Ondanks de invloed van Corona kunnen hierdoor zoveel mogelijk mensen hun stem uitbrengen. Maar ja, waar moeten we op stemmen?

Met 37 partijen die meedoen aan de verkiezingen heb je een ruime keuze en de stemwijzers voeren je soms naar partijen waar je nog nooit van hebt gehoord. Is dit mooi of juist verschrikkelijk? Ik vind het zo langzamerhand een lachertje aan het worden. Waarom hebben we zoveel partijen? Je kunt de helft al beschouwen als afsplitsing van een bestaande partij. Waarom? Omdat de heren en dames kamerleden onderling veel ruzie maken en vergeten dat ze voor het volk in de kamer zitten en niet voor hun eigen ego.

Waar we nu al 15 fracties in de kamer hebben zie ik het straks gebeuren dat het er nog meer worden. Een rampzalige ontwikkeling waar nog een keer bijkomt dat de meeste partijen nu al andere partijen uitsluiten om mee te gaan regeren. Ik denk met weemoed terug aan de tijd dat er 3, soms 4, grote partijen in Nederland waren en een aantal kleintjes die er niet echt toe deden. Een regering vormen was simpel, 2 of 3 partijen, linksom of rechtsom.

Om Nederland bestuurbaar te houden moet het kiesstelsel op de schop. Een kiesdrempel waarbij je niet in de kamer komt als je minder dan 6 zetels krijgt. Waar een partij op voorhand niet wordt uitgesloten van deelname aan de regering en daardoor de stem van 20% van de Nederlanders niet verloren gaat. Grotere partijen waar binnen de partij meningsverschillen mogen zijn. Dat werkt! Succes met jouw keuze en houdt Nederland bestuurbaar.

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00